Trenutna razstava

Katja Bednařik Sudec. Razkrivanje identitete /Plakati Mladinskega informativnega in kulturnega kluba Murska Sobota

6.7. - 23.8.2017

"V opusu Katje Bednařik Sudec je vseskozi prisoten dualizem med telesnim in duhovnim. Ta dualizem se na simbolični ravni kaže v različnih razmerjih med svetlobo in temo, telesom in njegovo senco ter med preteklostjo in prihodnostjo. Pri tem je zanimivo, da Sudčeva ne vztraja pri samem razmerju kot nasprotju med dvema poloma, ampak v skrajni stopnji ta nasprotja tudi ukinja. Na takšen način ustvari svet, kjer telesno več ni vzrok in razlog bolezni in smrti, prej postane razlog eteričnosti in večnosti. V tem smislu lahko njen ustvarjanje imenujemo tudi »pravljično«. Zlo je še vedno tukaj, vendar ne zares, navzoče je zgolj kot metafora, ki omogoči pomirjujoči rasplet, ki teži k trajnosti." (Robert Inhof)


"Galerija Murska Sobota z Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota (MIKK) že vrsto let odlično sodeluje. Že večkrat v preteklosti smo skupaj organizirali likovne razstave in tovrstnega sodelovanja si želimo tudi v prihodnje. Prav tako budno spremljamo razstave v njihovem razstavišču, saj si veliko mladih likovnih umetnikov ravno MIKK-ovo razstavišče izbere za svojo prvo samostojno razstavo. Oboji se zavedamo, da je mladina izjemno pomemben in vitalen del publike, zato jo s svojim programom intenzivno nagovarjamo. Pričujoča razstava prikazuje 20-letno produkcijo plakatov, ki so jih ob svojih dogodkih oblikovali in izdali v MIKK-u. Plakate so oblikovali MIKK-ovi zaposleni: Matej Končan, Ivor Knafelj, Gregor Purgaj, Maja Škrbič, Janez Žlebič, občasno pa tudi Črtomir Just in Blaž Gradinski. Vsak posameznik je tudi na ta način pustil svoj pečat in skozi številne in raznovrstne projekte razvil prepoznavnost v stilu oz. likovnem izrazu.

Plakati vabijo na MIKK-ove glasbene koncerte, festivale, sejme, likovne razstave in izobraževanja. S tem, ko smo plakate razstavili v galerijskem prostoru in upoštevajoč časovno distanco, je njihova informativna vloga postala manj pomembna. Tekstovni del, ki je s ključnimi informacijami nekoč na ulici in v javnih ustanovah nagovarjal potencialno publiko, tako v galeriji stopi v drugi plan. Pri razstavljenih plakatih se tako bolj kot tekstovna informacija izpostavijo likovni elementi. Skozi ogled razstave prav tako sledimo temu, kako se je grafična podoba skozi leta spremenila, tudi na račun precejšnjega napredka na področju grafičnega oblikovanja. Način razstavne postavitve pa vendarle nakaže na prvoten kontekst plakata, saj ne gre za klasično galerijsko postavitev, temveč se razstava zgleduje oz. navdihuje po plakatiranju iz ulice.

Plakati pomembno sooblikujejo podobo in vsakdan nekega mesta, zato ni nepomembno, kako so oblikovani. V MIKK-u se tega zavedajo in z domiselno oblikovanimi plakati že vrsto let bogatijo likovno obzorje ljudi, ki tukaj živimo ali delamo." (Irma Brodnjak)

Dela

Katja Badnařik Sudec
Rojena 3.2. 1979 v Rakičanu pri Murski Soboti, Slovenija.

Izobrazba:

2011                 magisterij Inštitutu Art in Context, UDK Berlin z nalogo: Miselne fikcije v govoru o umetnosti  (Teorija kulturne vzgoje in likovno-umetniškega posredovanja/ Muzejska pedagogika, umetnišk  izobraževanje) (MA)
2008/10         Inštitut Art in Context, UDK Berlin
2007                Umetniški magisterij (MFA) na Akademiji za likovno umetnost Ljubljana
2006/07         Academy of Fine Arts Leipzig, podiplomsko izpopolnjevanje pri prof. Joachimu Blanku, Media Art
2004 –  06    študentka na Akademiji za likovno umetnost, magisterij slikarstva (mentorstvo: prof. Gorenc, prof. Barši, prof. Vogelnik, prof. Brejc)
junij  2004    diploma iz slikarstva na temo Subtilni erotizem: "ljubezen src"
2003/2004   študijska izmenjava na Akademie der Bieldenden Kuenste Muenchen
1999 – 2003 študentka na Akademiji za likovno umetnost Ljubljana, smer slikarstvo
1998 – 1999  študentka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Maribor
1994 – 1998  Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer


Nagrade:
2007/08       DAAD award za projekte: Rituali – ceremonije v sodobnem času, Hidden cornes of Our society in So beautiful that it hurts
2007              Gesellschafter Art.Award; art-fair 21 (Finalistka)
2006              Essl Art Award (nominiranka)
2003              Študentska Prešernova nagrada za grafiko 2003