100 POMEŽIKOV. Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih, 4. del

Kako vam gre mežikanje? Gesta pomežika lahko pomeni marsikaj, a tokrat je njen namen:„Vse je v redu, le pogumno naprej!“

Zadnji dan razstave Konkretna umetnost iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Samo še do 17. ure si lahko ogledamo poseben izbor izjemnih del, ki jih hranimo za vse zdajšnje in prihodnje rodove. Vaje gledanja in sproščanja oči ob teh umetniških delih so bile ponovno nekaj novega in sproščujočega: Pika, linija, ploskev,..vse med belim in črnim…oddih za dušo in oči in…

Prosimo, da si besedilo preberete, poiščete primerno mesto, se vzravnano usedete na stol in počasi, z veliko pozornostjo izvedete vaje, ob tem mirno dihate in uživate ob vsakem premiku oči. Pred izvajanjem si umijte roke, popijte kozarec vode, snamite očala, leče in vse kar utesnjuje.V vsem upoštevajte navodila vaših zdravnikov v kolikor je bilo tako predlagano.

Predlog osnovnih vaj za oči:

1.Sede na stolu se močno pretegnimo, zazehajmo, zaprimo oči in se pomasirajmo po obrazu, lasišču in vratu. Uživajmo v lastnem dotiku in toploti nekaj vdihov in izdihov. Zatem si predstavljajmo majhno piko, ki raste in se ponovno zmanjšuje. Opazujmo reakcijo zaprtih oči. Počasi odprimo oči in se nepremično zazrimo v izbrano točko pred sabo. Uživajmo v umirjenem dihu. Zazehajmo in nekajkrat pomežiknimo z obema očesoma naenkrat.

2. A Iztegnimo desno roko 20-30 cm pred obrazom, naredimo pest, iztegnimo kazalec in pogled usmerimo v noht kazalca. V počasnem ritmu rišimo počasi črto, krog, trikotnik, pravokotnik, kvadrat,…na prozorno steno pred nami. Hitrost risanja stopnjujmo, vse dokler lahko sledimo kazalcu. Zatem vajo ponovimo z levo roko v obratni smeri risanja. S segretimi dlanmi odpočijmo zaprte oči.


B Z zaprtimi oči počasi rišimo povečane geometrijske risbe, spreminjajmo barve nastale risbe na črnem ozadju. Rišimo jih tudi v obratni smeri. Odpočijmo oči za nekaj vdihov in izdihov.

C Mežikajmo hitro, a sproščeno.
Ogrejmo dlani in jih položimo na oči, da se spočijejo.

3.Vaja opazovanja umetniškega dela ( Martin Willing, Kocke v ravninskih plasteh, 1996) in opazovalke na obeh fotografijah.

Negibno, sede in zravnano opazujmo delo, ki je pred nami na fotografiji. Sedaj samo naše oči počasi potujejo po njem in skozi delo. Potujmo po posameznih linijah, zatem opazujmo opazovalko ob kocki in njen pogled od daleč na kocko. Zaprimo oči in opazujmo sebe, kako opazujemo.

4. S konicami ogretih prstov nežno masirajmo predel okrog oči, obraz, lasišče, vrat in ramena, ter se zazrimo nekam daleč med spomine na našo prvo piko, risbo, vmes narahlo mežikajmo. Z ogretimi dlanmi za nekaj dihov pokrijmo oči.

Pridno vadite in spremljajte nas na FB in v živo. Nadaljevanje skrivnostnih »100 pomežikov« sledi ob naslednjih dveh razstavah, ki ju za ogled v živo odpiramo 11. junija ob 19. uri v tem posebnem letu 2020.

Vsak trenutek, ki si ga vzamemo zase, je nagrada.
Pomežik z levim očesom. Vse je v redu!
Pomežik z obema očesoma.
Le pogumno naprej! Pomežik z desnim očesom.