101 POMEŽIK zadnjič v letu 2020

Spoštovani prijatelj umetnosti!
 
Leto 2020 se poslavlja, a ostajajo številni spomini na trenutke, ki ostajajo v nas za vedno. Umetniška dela, ki me v galeriji gledajo iz sten in podstavkov nemo kličejo: “Tu sem! Poglej me! Pogovarjaj se z mano!” Dialog ostaja nedokončan, saj ostaja brez tvojih pogledov in pomežikov.
 
Ob slovesu od tega leta pokliči katerega od umetnikov tudi Ti, dragi prijatelj umetnosti. Z besedo se dotakni njegovega umetniškega dela. Mogoče ti uspe kupiti kakšno sliko, kipec, voščilnico,…
 
Kaj vse so meni umetniki povedali v telefonskem pogovoru, naj ostane majhna skrivnost. Tu so bili, tu so in tu bodo vedno! Vem, da pravi umetnik ustvarja do zadnjega. Bilo je naporno leto za vse. Da je vredno živeti, sporočajo nekatera dela, ob drugih se nam pocedijo sline, ob tretjih se zamislimo,…Ignac Meden mi sporoča: “Be good, be young…”Vladimir Potočnik in Franc Bencak nam mahata iz svojega doma.
 
Ker umetniki ustvarjajo (saj to vendar ni poklic, temveč poslanstvo), pokukaj v njihove ateljeje s pomočjo fotografij, ki so jih naredili njihovi najbližji. Ob tem zahvala, da jih le-ti prav vsak dan podpirajo.
 
Na fotografijah so umetniki, vsi člani Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije (DLUPP): Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Dare Birsa, Nikolaj Beer, Saša Bezjak, Robert Černelč, Marika Danč-Roth, Jože Denko, Endre Göntér, Marjan Gumilar, Zdenko Huzjan, Suzanne Király-Moss, Ferenc Király, Ignac Premoša in Mirko Rajnar v svojih ateljejih, ali njihova dela, ki so nastala v zadnjem obdobju. V ateljeju Franca Mesariča od letos ostaja na slikarskem stojalu prazno platno. Ostaja pa s svojimi deli med nami tudi na naslovnici knjige »Barve konj« sina Matjaža Mesariča, ki je pravkar izšla in jo je avtor posvetil svojemu očetu.
 
Spoštovani prijatelj galerije, ostani prijatelj!
Tu smo vsi skupaj, da skupaj ustvarjamo sedanjost in s tem našo skupno preteklost in skupno prihodnost. V sodelovanju z umetniki naši kustosi pripravljajo nove predstavitve te izjemno pomembne kocke v mozaiku človeka.
 
Hvala za vse pomežike, ki si jih letos namenil umetnosti!
101 svetel pomežik iz Galerije Murska Sobota!
Vse dobro v novem letu 2021!