Galerija na obisku: “100 POMEŽIKOV, vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih”

ALEKSANDER VUKAN, O.K., 2018, akril na platno, 80 x 100 cm


 

Ali ste danes že komu pomežiknili? Če ne, potem pomežiknite vsaj sebi, zatem pa še vsem in vsemu okoli vas. Oči vam bodo hvaležne!

Posebej v času, ko smo tudi naše oči dodatno obremenili, je zelo pomembno, da si vzamemo čas za krepitev in sprostitev naših oči in celotnega telesa. Oči postajajo suhe, utrujene in nedovzetne za lepoto narave, ki je najlepši ekran za sprostitev celotnega telesa.

Da bi obiskovalci galerije lahko v prihodnosti ponovno v živo in kvalitetno opazovali razstavljena umetniška dela, smo pripravili nekaj predlogov in nasvetov, kako sprostiti in okrepiti naš vid. Predloge za vaje vam bomo posredovali vsako sredo. Prosimo, da si besedilo preberete, poiščete primerno mesto v stanovanju, se vzravnano usedete na stol in počasi, z veliko pozornostjo izvedete vaje, ob tem mirno dihate in uživate ob vsakem premiku oči.

Pred izvajanjem si umijte roke, popijte kozarec vode, snemite očala, leče in vse, kar utesnjuje. V vsem upoštevajte navodila vaših zdravnikov, v kolikor je bilo tako predlagano.

Predlog osnovnih vaj za oči:

1. Sede ob mizi podrsajmo močno dlan ob dlan, da se segrejeta. Zatem ogreti dlani kakor pokrov položimo na oči in ustvarimo temo ter uživajmo v toploti nekaj vdihov in izdihov. Zatem nekajkrat odprimo in zaprimo oči, da se navlažijo in odpočijejo.Odstranimo dlani in počasi odprimo oči.

2. S konicami ogretih prstov nežno masirajmo predel okrog oči in rahlo »prebobnajmo« obraz, lasišče, vrat in ramena.

3. Aktivirajmo vseh šest mišic, ki premikajo oči, tako da počasi v ritmu diha po 3 krat odkotalimo oči od sredine navzgor in dol, zatem od sredine na desno in levo.

4. Stopimo ob odprto okno, se nekajkrat močno pretegnimo in ob tem zehajmo. Pogled usmerimo na prizor iz narave ali drug lep prizor zunaj, ki naj bo odmaknjen vsaj cca. 10 – 40 metrov od nas. Mirno dihajmo in opazujmo. Večkrat zazehajmo in s tem močno navlažimo oči. Z vsakim očesom posebej nekajkrat pomežiknimo naravi ali komu, ki gre mimo.

5. Vaja opazovanja umetniškega dela, oz. likovnega dela, ki visi na vaši steni. Negibno, sede in zravnano opazujmo delo, ki nas nenehno opazuje iz naše stene. Sedaj samo naše oči počasi potujejo po njem. Potujmo po posameznih linijah. Zaustavimo se na posameznih ploskvah in jih samo opazujmo. Vmes počasi mežikamo. S hvaležnostjo se spomnimo na ustvarjalca tega dela in mu nekajkrat pomežiknimo.

Zagotovo smo med to vadbo pomežiknili najmanj 100 krat. Pridno vadite in spremljajte tudi našo spletno stran, kjer pripravljamo vsak dan kaj novega. Nadaljevanje »100 pomežikov« sledi naslednjo sredo.

Pomežik!!!