Galerija na obisku: “100 POMEŽIKOV, vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih” (2.del)

 

 


Zagotovo ste danes že komu pomežiknili! Med prazničnimi dnevi smo imeli priložnost videti marsikaj lepega, belega in črnega, pisanega.  Uživali smo lahko ob čudovitih pogledih na naravo in na pisano pogrnjeno mizo. Katero sliko, fotografijo, grafiko, risbo,… na vaši steni ste s pogledom raziskovali in doživeli v vsej njeni sporočilnosti? Ali ste nežno pomežiknili 100 krat vsak dan? Ste izvajali vaje za oči?

Danes predlagamo nekaj novih vaj za krepitev in sprostitev naših oči.

Posebna vaja opazovanja bo posvečena umetniški sliki akademskega slikarja Franca Mesariča, 1656 barvnih nians in proteus, 2016/2017

Prosimo, da si besedilo preberete in počasi, z veliko pozornostjo izvedete vaje, ob tem mirno dihate in uživate ob vsakem premiku oči. Pred izvajanjem si umijte roke, popijte kozarec vode, snemite očala, leče in vse, kar utesnjuje. V vsem upoštevajte navodila vaših zdravnikov, v kolikor je bilo tako predlagano.

Vsak dan si izmed predlaganih izberite in izvedite vsaj 5 vaj. Oči so nam hvaležne!

1. Zvon želja

Stojmo zravnano, stopala v širini bokov, kolena so rahlo upognjena. Zaželimo si, katero slavno sliko bi si radi v prihodnosti ogledali v živo in to med zvonjenjem glasno in počasi artikulirajmo, da si razmigamo tudi čeljusti. Zaprimo oči. Nad glavo dvignimo obe roki, nato z desno roko primimo levi palec in trikrat povlecimo navzdol. Zatem z levo roko primimo desni palec in trikrat povlecimo navzdol. Ta ciklus zvonjenja in želje ponovimo še dvakrat. Hvala! Vajo lahko izvajamo tudi sede in vedno z nasmehom na licih.

2. Opazovanje umetniškega dela

 

Franc Mesarič, 1656 barvnih nians in proteus, 2016 / 2017, akril na platno, 130 x 99,6 cm

Jaz sem si med zvonjenjem za opazovanje izbrala sliko Franca Mesariča, 1656 barvnih nians in proteus, 2016/2017. Slika je ob umetnikovi razstavi v letu 2018 visela skupaj s sliko Oprosti , Leonardo. Umetnik nam je med pogovorom v galeriji zaupal veliko svojih misli. Sedaj je na nas, da to odkrijemo v sporočilih njegovih del.

Usedimo se na stol in iz razdalje vsaj dveh metrov nepremično opazujmo izbrano sliko. Vedno se premikajo le oči. Med vsakim premikom oči nekajkrat pomežiknimo in večkrat zazehajmo in navlažimo oči.

A) Najprej 2 minuti opazujmo človeško ribico ( obrišimo z očmi njeno telo, začutimo njeno prosojnost). Nekajkrat pomežiknimo in pokrijmo oči, da se spočijejo.

B) Počasi z očmi potujmo po vrstah cikcakasto po sliki od spodaj navzgor in od leve proti desni! Ob vsakem obratu nekajkrat pomežiknimo.

C) Oči pokrijmo s toplimi dlanmi in miže počivajmo nekaj vdihov in izdihov.

D) Vprašajmo se: »Ali smo tudi mi kot proteus slepi in nedovzetni za nianse barv in pestrost življenja? Ali smo mi ljudje lahko luč, žarek, svetloba,…?Ali smo lahko hvaležni umetnikom, da nam govorijo s posebno govorico?Hvaležni smo za dovoljenje, da smo lahko uporabili sliko Franca Mesariča za vaje gledanja.

3. Nočno gledanje

Naše oči se najbolj sprostijo, ko gledajo v temi. Preizkusimo! Opazujmo nočno nebo. Preden zaspimo z odprtimi očmi gledajmo nekaj časa v temo in zazehajmo v prijeten spanec.

Zagotovo smo med to vadbo pomežiknili najmanj 100 krat.

Pridno vadite ( 1. In 2. del) in spremljajte tudi našo spletno stran, kjer pripravljamo vsak dan kaj novega. Nadaljevanje »100 pomežikov« sledi naslednjo sredo.

Pomežik!!! Pomežik!!!