Galerija na obisku: “100 POMEŽIKOV. Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih (3.del)”

Kako vam gre mežikanje? Če ste vadili vsak dan te majhne mišice, vam gre zagotovo dobro in zagotovo je tudi vam kdo pomežiknil.  Srce nam bo zaigralo, če nas ne bo sram pomežikniti in oči nam bodo večno hvaležne!

Ker smo naše oči dodatno obremenili, saj veliko strmimo v ekrane, je zelo pomembno, da si vzamemo čas za krepitev in sprostitev naših oči in celotnega telesa. Prosimo, da si besedilo preberete, poiščete primerno mesto v stanovanju, se vzravnano usedete na stol in počasi, z veliko pozornostjo izvedete vaje, ob tem mirno dihate in uživate ob vsakem premiku oči.

Pred izvajanjem si umijte roke, popijte kozarec vode, snemite očala, leče in vse, kar utesnjuje. V vsem upoštevajte navodila vaših zdravnikov v kolikor je bilo tako predlagano.

Predlog osnovnih vaj za oči:

1.Sede ob mizi se močno pretegnimo, zazehajmo, nekajkrat vstanimo in počasi usedimo, podrsajmo močno dlan ob dlan in ju topli položimo na oči, da ustvarimo temo. Uživajmo v toploti nekaj vdihov in izdihov. Zatem počasi odprimo oči, razprimo prste in kukajmo skozi njih, ter raziščimo prostor pred sabo.

2. V roke vzemimo svinčnik, iztegnimo roko in pogled usmerimo v konico svinčnika, zatem usmerimo pogled v izbrano točko na sliki na steni v višini oči. Le-ta naj bo vsaj nekaj metrov pred nami. V ritmu mirnega dihanje izmenično poglejmo svinčnik in izbrano točko. Vsaj trikrat.

3. Aktivirajmo vseh šest mišic, ki premikajo oči, tako da počasi v ritmu diha po 3 krat odkotalimo oči od sredine navzgor in dol, zatem od sredine na desno in levo. Zatem zaokrožimo v obliki pokončne in ležeče osmice. Ponovimo v vsako smer trikrat. Ogrejmo dlani in jih položimo na oči, da se spočijejo.

4. Stopimo pred ogledalo, odmaknjeni kolikor lahko, in opazujmo svoje oči. Vmes zehajmo, se kremžimo in smejmo. Kako se oči spreminjajo Nepremično in samo z očmi poglejmo diagonalno po prostoru. Od nosu navzgor v desni kot, nazaj do nosu in v levi kot navzdol, ter od nosu v levi kot navzgor, nazaj do nosu in v desni kot navzdol (ponovimo trikrat).

5. Vaja opazovanja umetniškega dela oz. likovnega dela, ki visi na vaši steni. Danes izberite drugo delo, ki krasi vaše stene. Negibno, sede in zravnano opazujmo delo, ki nas nenehno opazuje iz naše stene. Sedaj samo naše oči počasi potujejo po njem. Potujmo po posameznih linijah. Zaustavimo se na posameznih ploskvah in jih samo opazujmo. Zakaj smo to delo obesili na steno?

S konicami ogretih prstov nežno masirajmo predel okrog oči in rahlo prebobnajmo obraz, lasišče, vrat in ramena, ter se zazrimo skozi okno in samo opazujmo in vmes narahlo mežikajmo. Z ogretimi dlanmi za nekaj dihov pokrijmo oči.

Pridno vadite in spremljajte tudi našo spletno stran, kjer pripravljamo vsak dan nekaj novega. Nadaljevanje skrivnostnih »100 pomežikov« sledi naslednjo sredo.

Pomežik na levi!!! Pomežik na desni!!! Pomežik z obema očesoma!!!