Anton Buzeti – erotične karikature

11. 6. 2009 – 9. 7. 2009

“Buzetijeva erotična karikatura je groba in v tem smislu sorodna karikaturam, ki jih objavlja Larry Flyntov hardcore pornografski časopis Hustler. Bistvena razlika je ta, da Buzetijeve erotične karikature niso politično obarvane, pač pa so skoncentrirane izključno na erotiko. Zanimivo je, da za razliko od ostalih karikatur, Buzeti s svojim erotičnim opusom ne napade nobene, takšne ali drugačne družbene skupine, tako nobena ne more biti užaljena. Buzeti pri svojih erotičnih karikaturah ne dela niti spolne razlike in ne podreja enega spola nasproti drugemu, niti ne poveličuje enega spola na račun drugega. Pri njegovih karikaturah sta oba spola enakovredna, karikirana sta na isti način. Buzetijev zavesten vzor ni Flyntov Hustler, pač pa karikaturista Robert Lassalvy in Oto Reisinger. Pri prvem se inspirira z erotičnimi zapleti, pri drugem pa z Resingerjevo mojstrsko risbo in značilno fiziognomijo karikiranih likov. Buzeti noče uprizarjati dražjivih, vabljivih ali inspirativnih erotičnih prizorov, saj dobro ve, da bi ti prizori bili potem natanko takšni, torej zgolj erotični. Skratka, lahko bi bili odlični, manjkal pa bi jim tisti bistveni moment, ki konstituira karikaturo – humor. Da bi dosegel to humoristično noto, se Buzeti osredotoči predvsem na upodabljanje erotičnih spodrsljajev.”

                                                                                                                                         Robert Inhof


 Anton Buzeti

Anton Buzeti je rojen 29. 12. 1959 v Murski Soboti. Končal je študij likovnega pouka na pedagoški akademiji v Mariboru. Poučuje likovno vzgojo na OP Bakovci, likovno umetnost na SBŠ Rakičan in SZŠ Murska Sobota.

Svoje karikature je objavljal v  Večeru, Vročem Kaju, Glasilu študentov medicine FM Ščene, danes pa še v Vestniku in strokovni reviji Infosrc.si. Uveljavlja se tudi kot ilustrator. Znane in priznane so njegove ilustacije ljudskih pravljic. Za svoja dela je prejel več priznanj in nagrad, med drugim tudi “GOLDEN OLIVE PRIZE” na turškem delu Cipra na 1st

International OLIVE cartoon contest.

Živi in dela v Bakovcih.