DRAGICA ČADEŽ: Zgodba o lesu in glini. Izbor skulptur iz stalne zbirke Galerije Božidar Jakac
8.6. – 11.8.2023

DRAGICA ČADEŽ. Zgodba o lesu in glini

DRAGICA ČADEŽ: Zgodba o lesu in glini

Izbor iz zbirke Galerije Božidar Jakac

Otvoritev: četrtek, 8. junij 2023, ob 19. uri,  Galerija Murska Sobota

kustos razstave: Miha Colner, Galerija Božidar Jakac

Razstava Dragice Čadež z naslovom Zgodba o lesu in glini predstavlja presek več kot petdesetletnega opusa umetnice, ki je od sredine 60. let dodobra zaznamovala slovenski in širši regionalni kulturni prostor. Na ogled so izbrana dela iz zbirke Galerije Božidar Jakac, ki v svoji zbirki hrani več kot 270 del.

Razstava predstavlja vpogled v različna obdobja njenega ustvarjalnega opusa in se osredotoča na kontinuitete in prelome, ki so se odvili v letih delovanja, da bi tako izluščila osrednje poudarke njene izraznosti in sporočilnosti. Že v sredini 60. let, po tem ko se je udeležila Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva v Kostanjevici na Krki, je Dragica Čadež za materialno bistvo svojega ustvarjanja izbrala predvsem les, v preteklih dvajsetih letih pa tudi glino. Na svoji umetniški praksi se je v duhu visokega modernizma in kasneje postmodernizma posvečala in približevala prostorski skulpturi, ki se ne osredotoča na klasično osrediščeno gmoto, pač pa uvaja celosten kiparski ambient. Pri tem se je navezovala na različne tradicije modernizma in postmodernizma, ki se ne sklicujejo na v zgodovini umetnosti vedno znova pojavljajoči se evropocentrični klasicizem, ampak se zgledujejo po tradicijah kultur izven tega umetnostno dominantnega miljeja, ki v svoji izvorni obliki niso nikdar zares stopile na piedestal visoke umetnosti.

Razstava bo odprta do 11. avgusta 2023.


Dragica Čadež, delovišče Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva, Kostanjevica na Krki, 1966, foto: arhiv GBJ

Dragica Čadež (1940) je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost (1963), nakar je pri profesorju Borisu Kalinu dokončala tudi podiplomski študij (1965). Leta 1982 je postala profesorica kiparstva in se je leta 1989 zaposlila kot redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Ustvarja predvsem v lesu, v zadnjem času pa tudi v glini oziroma keramiki, medtem ko je skozi svojo ustvarjalno pot delala tudi v bronu, mavcu in betonu. Samostojno ustvarja in razstavlja od leta 1963. V obdobju 1968-1972 je bila del neformalne skupine Neokonstruktivisti (1968-1972), ki je ustvarjala geometrično in minimalistično občuteno umetnost. Leta 1986 je prejela Nagrado Prešernovega sklada za prelomni kiparski cikel Asociacije na Pompeje. Dragica Čadež živi in deluje v Ljubljani.


                                                            


Torzo, 1979, foto: Boris Gaberščik, arhiv GBJ
Sestavljeni simbol, 1982, foto: Boris Gaberščik, arhiv GBJ
Preizkusna vrata, 1992-1993, foto: Boris Gaberščik, arhiv GBJ
Zgodba o drevesu – kompozicija treh, 2007, foto: Boris Gaberščik, arhiv GBJ
postavitev v GBJ, 2021