HUBERT KLOTZECK. Pregledna razstava fotografij
14.4. – 24.5.2023

HUBERT KLOTZECK. Pregledna razstava fotografij
Partnerstvo med MO Murska Sobota in nemškim mestom Ingolstadt poteka od leta 1979.  Mesti med seboj intenzivno sodelujeta tudi na kulturnem področju, saj si že več kot 30 let izmenjujeta likovne razstave – prekmurske umetnike predstavljamo nemški publiki v tamkajšnjih razstaviščih, nemške pa v Galeriji Murska Sobota. Letos se bo v Galeriji Murska Sobota s svojo pregledno razstavo fotografij predstavil Hubert Klotzeck.

»Hubert Klotzeck je fotograf, lastnik galerije in tiskar umetniških del. Njegova področja delovanja so avdio in digitalni mediji ter predvsem fotografija. V polju fotografije se posveča arhitekturnim motivom, portretu, motivom plesa in krajine.  Njegova razstava v Galeriji Murski Soboti temelji na serijah »Oblaki«, »Neprostori«, »Kronologija rje« ter fotografijah s tematiko kamnoseštva. Na razstavi si je mogoče ogledati fotografije oblakov, razpadajočih zgradb in zapuščenih krajev, abstraktnih motivov, zarjavelih struktur, večina motivov je iz kamnolomov okoli Eichstätta.

Fotografije Huberta Klotzecka delujejo upočasnjevalno. Vanje zavestno ujame trenutke, ki se gibljejo med poloma reportaže in dokumentacije na eni ter likovne interpretacije na drugi strani. Fotoaparat je zanj »tehnično orodje« in »orodje umetniškega oblikovanja«. Dela Huberta Klotzecka kažejo na moč in silovitost narave na eni strani ter na delovanjem človeka na drugi strani – slednje je minljivo in izpostavljeno propadanju in počasnem izginevanju. V tem smislu fotografije Huberta Klotzecka ne le upodabljajo realnost, temveč jo naredijo vidno.«

Povzeto po Gabrielu Engertu, kulturnem referentu mesta IngolstadtHUBERT KLOTZECK, rojen 1966 v Ingolstadtu. Od leta 1997 deluje kot fotograf. Doslej se je predstavil na okoli 30 samostojnih razstavah. Januarja leta 2011 je v mestu Eichstätt odprl lastno galerijo, kjer ima tudi foto studio in atelje za tisk likovnih del. Bil je 1. predsednik umetniškega združenja Ingolstadt, član BBK Oberbayern Nord & Ingolstadt, v letu 2019 član žirije umetniške nagrade Državne vrtne razstave 2020, leta 2022 član svetovalnega odbora za kulturo mesta Ingolstadt. Leta 2013 je prejel nagrado za kulturo mesta Eichstätt, leta 2014 pa nagrado za kulturo Glasbeno-gledališkega društva Eichstätt. Od julija 2014 deluje kot samostojni ustvarjalec na področju kulture kot fotograf, galerist in tiskar likovnih del.