Ignac Premoša. Slike

11. 4. 1997 – 5. 5. 1997

V sodobni likovni umetnosti postmodernizma zavzemajo danes posebno mesto slikarji, ki so ostajali izven trendovskih pozicij bodisi figuralnega ali abstraktnega likovnega izraza. V svoji odmaknjenosti v zatišju burnega in hitro spreminjajočega se modnega vala so neobremenjeni iskali, odkrivali in gradili s pozicije avtohtonosti slikarskih likovnih elementov svoj lasten likovni izraz.
Slikar Ignac Premoša, ki ga je življenjska pot zanesla po študiju na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1978 v rodno Prlekijo, je gotovo eden izmed tistih ustvarjalcev, ki ob spoštovanju in seveda tudi obvladovanju slikarskega metiera stremi k svoji osebni izraznosti, zgrajeni na temeljih evropskega modernizma, nadgrajenega s svojimi lastnimi izkušnjami in pogledi.

Franc Obal


Ignac Premoša

Rodil se je leta 1947 v Apačah pri Gornji Radgoni. Po osnovnošolskem in srednješolskem izobraževanju je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Kiarju Mešku. Živi in ustvarja v Gedemarcih, idilični vasici blizu Male Nedelje, v občini Ljutomer. S svojimi likovnimi deli se predstavlja javnosti od 1975. Je član ZDSLU in DLUPP. Sodeloval je na mnogih skupinskih  razstavah v Sloveniji in izven. Bil je uspešen in nagrajen na Ex-temporih, s svojimi zaključenimi opusi je bil opažen na društvenih razstavah.