István Hagymás. Fotografije

7. 5. 2004 – 30. 5. 2004

Fotografije lendavskega psihiatra dr. ána Hagymása nam ne prikazujejo narave v smislu sproščujočih in lepih a nezavezujočih vedut. István Hagymás s svojimi fotografijami išče in raziskuje tisto arheologijo kolektivnega spomina in tistih življenjskih principov, ki se skrivajo izza tančice naravnih fenomenov. Osnovna tema njegovih fotografij so štirje naravni elementi: ogenj, zrak, voda in zemlja. Starogrški filozof Empedokles je o teh štirih elementih govoril kot o snoveh, ki so na začetku stvari mirovala neločena in nepomešana, druga zraven druge, kajti družila jih je vez ljubezni. V to stanje je po Empedoklesu vdrlo sovraštvo in z njim ločitev elementov, kar je pripeljalo do nastanka sveta in posameznih bitij. Sovraštvo je zavladalo svetu vse dokler si ljubezen ni opomogla in združila, kar je bilo ločeno.
István Hagymás s svojimi fotografijami išče in poskuša rekonstruirati ravno to prvotno stanje, ter na ta način obuditi v življenje Heziodovo zlato dobo, ki je obstajala v neki daljni preteklosti, a je za vselej prešla. Na njegovih fotografijah lahko vidimo prikaz posamičnih naravnih elementov, včasih pa se ti elementi pojavljajo tudi v parih ali skupinah. Te fotografije nam hkrati govorijo tudi o varljivem videzu same materije. Tako recimo vzvalovana gladina reke na posameznih fotografijah povsem izgubi svojo naravno teksturo in se spremeni, zdaj v drevesno deblo, zdaj v ohlajeno magmo. Štirje naravni elementi so vsekakor zelo zgovorna tema.

                                                                                            Robert Inhof


István Hagymás

István Hagymás je bil rojen 25. 8. 1955 v Novem Sadu. Medicinsko fakulteto je končal v Debrecenu na Madžarskem, kjer diplomira. Specializacijo iz psihiatrije pa je končal leta 1934 v Ljubljani. Od leta 1986 živi v Lendavi. S fotografijo se ukvarja 35 let. Sodeloval je na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem, na Madžarskem in v Nemčiji.