Jože Slak Đoka in Marko Jakše. Ne t´č ne m´š

10. 3. 2000 – 31. 3. 2000

Kako to, da razstavljata skupaj Jože Slak Đoka in Marko Jakše, saj sta tako različna? Ne samo, da se razlikujeta med seboj, tudi njune slike so raznolike.
Oba sta predstavnika tiste najbolj odštekane slovenske slikarske struje. Oba sta eklektična, pogosto preobložena, hkrati pa izjemno duhovita. Živopisana.  Oba sta svetovna popotnika, nomada, ki sta zasidrana v majhnih vasicah na Dolenjskem in Notranjskem .
Jakše se zaveda esence minljivega in večnost univerzalnega. Njegove slike izzivajo z ostrine zimskega vetra in toplino elegične otožnosti. Jože Slak pa slika po eni strani otroško natančne in po drugi strani vsakdanje nemarne, iskrice drznega humorja pa svetlijo sivo malodušje.

                                                                       Aleksandra Kostič


Jože Slak Đoka

Jože Slak Đoka se je rodil leta 1951 v Jablanu pri Mirni peči na Dolenjskem. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo. Diplomiral je leta 1975 pri profesorju Gabrijelu Stupici. 1980 je odšel v ZDA, od leta 1985 do 1987 je prebival na Japonskem na podiplomskem študiju v Kyotu. Leta 2007 je za razstavo »Slike za slepe« v Mali galeriji v Ljubljani prejel nagrado Prešernovega sklada. Živi in dela na Dolenjskem in v Brezovici pri Ljubljani, poleg slikarstva so njegovi interesi tudi na področju vzhodnjaške veščine aikida ter astronomije.

Marko Jakše

1959 – rojen v Ljubljani, Slovenija
1987 – diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom M. Krašovec
1993 – iz mesta se je preselil na deželo: živi in dela kot svobodni umetnik v vasici Mohorje