LOJZE LOGAR. Črne slike in Davidovi vrtovi (1980 – 1995)
7.9. – 3.11. 2023

LOJZE LOGAR. Črne slike in Davidovi vrtovi (1980 – 1995)

Razstava je ponovitev istoimenske razstave akademskega slikarja in grafika Lojzeta Logarja iz leta 2020, ki pa je takrat javnost žal ni videla zaradi pandemije koronavirusa in posledičnega zaprtja galerij. Razstavo smo pripravili v okviru razstavnega projekta LOJZE LOGAR, v katerem smo Koroška galerija likovnih umetnosti, Galerija Murska Sobota, Obalne galerije Piran ter Galerija ZDSLU Ljubljana predstavile celoten umetnikov opus, tako da je vsaka izmed omenjenih galerij z lastno razstavo predstavila en segment Logarjevega opusa, izšel pa je tudi skupen razstavni katalog.

Razstava v Galeriji Murska Sobota osvetljuje umetniško vlogo in likovno zapuščino Lojzeta Logarja v Pomurju. Logar je bil eden prvih vodij Razstavnega paviljona arhitekta Novaka, predhodnika Galerije Murska Sobota. V prvi polovici sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je po opravljeni diplomi kot pomemben predstavnik druge generacije t.i. Ljubljanske grafične šole vrnil v Radence in kot ustanovni član skupine DHLM (Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar, Franc Mesarič) v pomurski prostor s svojimi pop art grafikami in slikami vnesel modernizem. Jedro razstave predstavljajo dela, nastala po obdobju pop arta ter kratki konceptualni fazi: razstavljeni so temni gvaši v maniri action paintinga ter minimalistične Črne slike, ki jim sledi izrazito barvita in čutna serija slik in grafik Davidovi vrtovi, za katero je umetnik leta 1987 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Za ogled predstavitvenega videa klik na povezavo:  https://youtu.be/lbJNwkFqNl0

Kustosinja razstave: Irma Brodnjak Firbas


Lojze Logar v ateljeju, november 1983, foto: Tihomir Pinter
Lojze Logar v ateljeju, november 1983, foto: Tihomir Pinter

LOJZE LOGAR (1944, Mežica – 2014, Izola), dolgoletni profesor za grafiko, risanje in slikanje na ALUO v Ljubljani, je bil eden izmed najzanimivejših in samosvojih avtorjev, ki so se na slovenskem likovnem prizorišču pojavili ob koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih let preteklega stoletja, v času t. i. poparta. Rodil se je na Koroškem, mladost je preživel v Pomurju, zrela leta v Ljubljani, nazadnje pa je živel in umrl v Izoli. V projektu pregledne razstave celotnega umetnikovega opusa so se zato združile štiri institucije iz omenjenih regij (Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec; Galerija Murska Sobota; Zveza društev slovenskih likovnih ustvarjalcev, Ljubljana;  Obalne galerije Piran). Vsaka izmed razstav predstavlja eno zaokroženo ustvarjalno etapo, v celoto pa jih združujeta razstavni katalog in skupen promocijski program.

Logar je bil osrednja osebnost med likovniki, ki so izoblikovali našo različico poparta, poimenovano kar nova (ekspresivna) figuralika (razstava v KGLU). Kasneje se je preizkusil tudi na področju konceptualizma in radikalnega, koloristično bogatega ekspresionizma, v začetku osemdesetih let je nato skoraj povsem opustil novo figuraliko in začel ustvarjati v maniri minimalističnega črnočrnega slikarstva. Konec osemdesetih je zastavil svoj najobsežnejši ciklus Davidovi vrtovi (razstava v Galeriji Murska Sobota), v devetdesetih letih pa je z novim slogovnim pristopom začel razvijati ciklus slik Intermezzozoik in ga zaokrožil v seriji z naslovom Sarcophag(U.S.) (razstava v Obalnih galerijah). Predstavitev Logarjevega opusa je zaključila postavitev v galeriji ZDSLU v Ljubljani s predstavitvijo zadnjih del na papirju iz serije Angeli.