Marija Lucija Stupica. Ilustracije

20. 12. 2001 – 20. 1. 2002

Svet, ki ga ustvarja Marija Lucija Stupica, je svet nežnosti, pričakovanj, radosti in hkrati svet bolečine in strahu. Nevsiljivo sočutje in milina, ki prevevata njene ilustracije, nosita v sebi čustven naboj, ki pa se s svojo resnostjo izogne vsakemu sentimentalizmu. Zasnova tega likovnega sveta je takšne narave, da ustreza tako optimističnim pravljicam bratov Grimm, kakor tudi pesimističnim, mitom sorodnim pravljicam Hansa Christiana Andersena. Marija Lucija Stupica nam ta tihi svet posreduje na povsem ustrezen način. Mojstrsko nam ga predstavi kot svet, za katerega se nam za trenutek zdi, da ni naslikan z barvami na papir, ampak da je sestavljen iz stare in krhke pajčevine, ki bi se sesula v prah, če bi se tega sveta dotaknili ali zmotili tišino upodobitve z govorjenjem. Pravljični svet Marije Lucije Stupice tudi nam, ki smo opustili, kar je bilo otroškega, na način neme zgovornosti podobe govori podobno melanholično kot Shakespeare v prvem prizoru četrtega dejanja Viharja (prev. Matej Bor):
»Zdaj je zabava v kraju. Naši igralci,
Kot sem dejal so vsi duhovi in
so stajali se v zrak, prozoren zrak:
in kakor rahla zgradba tega vida,
kipeči stolpi, čarobne palače,
slovesni templji, velika ta obla,
da vse, kar jo uživa, se razsuje
in kot je zginil nočni ta sijaj,
vse mine brez sledu. Iz take smo
snovi kot sanje in drobno to življenje
obkroženo je s spanjem.«

                                                                                  Robert Inhof


Marija Lucija Stupica (1950 – 2002)

Marija Lucija Stupica je bila rojena 13. Decembra 1950 v Ljubljani. Leta 1976 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in prav tam nadaljevala študij na slikarski specialki. Že v času študija se je ukvarjala z ilustriranjem knjig za otroke in sodelovala v mladinskem periodičnem tisku. Že leta 1973, v času študija, je prejela Levstikovo nagrado za slikanico Kraljična na zrnu graha Hansa Christiana Andersena in študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo.
Marija Lucija Stupica je zastopana v najpomembnejših pregledih ilustratorjev po svetu in je sodelovala na mnogih razstavah ilustracij.

Med drugim je trikrat prejela Levstikovo nagrado, dvakrat Smrekarjevo nagrado na bienalu slovenske ilustracije, Zlato jabolko BIB na mednarodnem bienalu v Bratislavi in bila nominiranka in finalistka za mednarodno Andersenovo nagrado, ki jo podeljuje IBBY.