MITJA KONIĆ. Vedno sem si želel belega konja / TINA ĐENADIĆ&NATAŠA GAŠPARAC. Slike
2.9. – 26.10.2022

V Galeriji Murska Sobota bosta tokrat v istem terminu na ogled dve razstavi, ki sta obe plod medgalerijskega sodelovanja s kulturnima ustanovama iz Dolenjske. Razstavo Mitje Konića smo pripravili v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, razstavo umetnic Tine Đenadić in Nataše Gašparac pa v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje, pod okriljem katerega deluje Likovni salon Kočevje. Tovrstne izmenjalne razstave pomembno bogatijo naš razstavni program, saj pomursko publiko seznanjajo s sodobno likovno produkcijo, ki nastaja v drugih slovenskih pokrajinah, hkrati pa nam takšno vzajemno sodelovanje omogoča, da domače,  pomurske avtorje, predstavimo tudi v razstaviščih izven Prekmurja.

Odprtje razstav bo v  petek, 2. septembra 2022, ob 19. uri.

Razstavi bosta na ogled do 26. oktobra 2022.


 MITJA KONIĆ. Vedno sem si želel belega konja

(velika galerija, balkon)

 Mitja Konić z razstavo Vedno sem si želel belega konja na ogled postavlja svojo kontinuirano slikarsko produkcijo, ki se nenehno razvija in dopolnjuje. Svoje umetniško poslanstvo dojema neposredno iz slikarskega rituala, saj ustvarja onstran političnih delitev, potrošništva, digitalnih medijev ter novodobnih trendov v vizualni umetnosti. Osredotoča se na filozofski in intelektualni odnos med človekom, naravo in stvarmi. Svojo kontemplativno govorico artikulira s formalnimi, semiotičnimi in pomenskimi elementi ter večino napora posveča sebi lastnim tipologijam.

Razstava v Galeriji Murska Sobota je nadaljevanje in dopolnitev samostojne razstave Amor Fati, ki se je leta 2020 odvila v Galeriji Božidar Jakac, kjer so prevladovala monumentalna platna, s katerimi je Konić razgalil jedro lastne avtorske poetike. Osrednji pojem njegovega razumevanja ustvarjalnosti je namreč osredotočen na dogajanje med njim samim in platnom, med avtorefleksijo in zunanjo stvarnostjo, kar dojema kot usodo. Ves kreativni proces od ideje prek mišljenja do izbire oziroma kombinacije materialov je zanj alkimija. Rezultat je slika kot osupljivo presečišče različnih svetov oziroma vmesni svet. V njem se z vidika tradicionalnega, (post)modernističnega in sodobnega slikarstva stapljajo nasprotja. Konićeva platna v prepletu figuralnega in abstraktnega združujejo risarske in slikarske prvine, obenem pa razkrivajo kontrapunkt med ustvarjanjem iluzije gibanja in občutkom zamrznjenosti. Posamezna dela se v detajlih spogledujejo z minulimi umetnostnimi obdobji, kot so denimo aluzije na draperije renesančnih mojstrov ali na baročne angele.

Mitja Konić (1984, Slovenj Gradec) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša in prof. Jožefa Muhoviča. Leta 2012 je bil nagrajen z ugledno štipendijo za umetnike DAAD, v okviru katere je med leti 2012 in 2014 opravljal podiplomski mojstrski študij na Akademiji za likovno umetnost v Dresdnu. Njegov mentor je bil profesor za interdisciplinarno in eksperimentalno slikarstvo Christian Sery. V Dresdnu je ostal še nekaj let po zaključku magistrskega študija, nato pa se je preselil v München. Trenutno živi in ustvarja v Velenju.


TINA ĐENADIĆ & NATAŠA GAŠPARAC. Slike

(mala galerija)

Razstava del Tine in Nataše pod skupnim naslovom Slike zajema širše časovno obdobje, od njunih najzgodnejših stvaritev do platen, ki so nastala le nekaj tednov pred odprtjem razstave. Pri obema se kaže ljubezen do gozda in narave ter njuna navezanost na okolje, v katerem sta odraščali.

Tina Đenadić se bolj kot resničnim podobam prepušča spominom in podobam iz sanj. Gre za neke vrste zapise zavesti. Večji del njenega ustvarjanja predstavljajo motivi, vezani na gozd, kjer je našla možnosti lastnega izraza. Pomenskost njenih podob se spremeni v nosilec spomina. Tudi Nataša Gašparac navdih za delo najde v naravnih prizorih. Na travnikih, ob vodi, na poljih. Bolj kot sama podoba jo zanima vtis trenutka. Doživetja. S prosojnimi plastmi barve, ki jih polaga eno na drugo, kot tanke lističe paus papirja, ustvarja brezčasje in hkrati videz neskončnosti.

Pri nobeni od njiju ne gre za aktualiziranje okoljske problematike ali za tako imenovano angažiranost. Obema je skupna estetika pred konceptom, osredotočenost na umetniško izvedbo in poudarjanje lepote ter vsega, kar je vredno ohranjati in občudovati. Namen njunega ustvarjanja ni v moraliziranju ali izpostavljanju človekovega vpliva in kapitalističnega pohlepa po okolju. Preprosto želita izpostaviti lepoto, ki nas obdaja in je neprecenljiva. Izpostavljata naravo, ki je kot taka najbolj popolna.

Tina Đenadić (1985) je diplomirala leta 2010 na ALUO pod mentorstvom prof. Gustava Gnamuša. Nadaljevala je s podiplomskim študijem vizualnih komunikacij na Fakulteti za dizajn. Razstavljala je samostojno in tudi na več skupinskih razstavah. Živi in ustvarja v Mirni Peči na Dolenjskem.

Nataša Gašparac (1966) je diplomirala leta 2002 na ALUO pri prof. Bojanu Gorencu in prof. Nadji Zgonik. Sodelovala je na več skupinskih in samostojnih razstavah. Kot mentorica je več let sodelovala v Likovno izobraževalnem centru v Ribnici in Mansarti v Kočevju. Živi in ustvarja v Kočevju.