MOJCA SEKULIČ FO. Mišek kralj in triindvajset zgodb / SAŠA BEZJAK. Dotiki

24. 11. 2016 – 11. 01. 2017

»Svet, ki ga upodablja Sekuličeva, je nežen in optimističen, pri čemer pa nikakor ne moremo govoriti o prisilnem ali vsiljivem optimizmu. Njen likovni svet je svet dogodivščin, medsebojnega druženja in spoznavanja. Za ta svet je značilna popolna odsotnost zla. V tem krotkem in dobrodušnem svetu se različne živali: miške, mačke, sloni, levi, žirafe, konji, žabe, kiti in različne ptice ter človeška bitja odpravijo na potepe, pri katerih jih pot vodi skozi povsem neznane galaksije. Ilustracije Mojce Sekulič Fo so polne suspenza, vendar pa te napetosti ne tvorita strah in groza, temveč igrivost, dobrodušnost in duhovitost.« (dr. Robert Inhof)

»Saša Bezjak, akademska slikarka in magistra kiparstva, se je v Galeriji Murska Sobota že predstavila znotraj skupinskih razstav, tokrat pa prvič razstavlja samostojno. Na ogled bodo risbe, ki so v več različnih ciklih nastajale zadnjih 10 let. Skupna jim je impulzivna,  »otroško« zgoščena risba in osrediščenost na človeško figuro, ujeto v široko paleto čustvenih stanj. Razstava bo odstrla pogled tudi na najnovejšo umetničino draž – slikarske akte v študijski maniri.« (Irma Brodnjak)

foto: Irma Brodnjak


Mojca Sekulič Fo
se je rodila v Ljubljani leta 1969. Po osnovni izobrazbi je arhitekta z opravljenimi pedagoško andragoškimi izpiti, vendar se danes ukvarja skoraj izključno s slikarstvom in ilustracijo. Preden se je povsem posvetila slikarstvu, je delala na področju arhitekture in arhitekturne animacije. Pomembno področje njenega delovanja so miniature, akrilne slike, pravi samosvoji pravljični svetovi. Na slikarskem področju pogosto najde pot v surrealizem in pravljični minimalizem. Poleg domišljije je njena glavna značilnost igra senc in svetlobe ter bogata barvna paleta. Razstavljala je na več skupinskih in samostojnih razstavah v različnih državah. V Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Japonskem, na Nizozemskem in v Franciji. Na Extemporu v Piranu je leta 2009 prejela Veliko hotelsko odkupno nagrado.


foto:Ivo Borko


Saša Bezjak
je bila rojena leta 1971 v Mariboru, odraščala pa je na Tratah v Slovenskih goricah. Diplomirala je leta 1999 na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz likovne pedagogike pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije, leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec (praktični del Slika kip) in profesorice umetnostne zgodovine dr. Nadje Zgonik (teoretični del Štiri osebna stališča mladih mariborskih umetnikov). Leta 2009 je prav tam končala magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu s temo Različne dimenzije realnosti. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2003 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika.

Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami in poučevanjem. Že desetletje kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle ter organizira razstave del, ki tam nastanejo.

Od leta 2006 živi, dela in ustvarja v Gornji Radgoni.