Suzanne Király-Moss. Slike

11. 4. 2002 – 5. 5. 2002

Avtonomnost lastnega kreativnega in likovnega jezika Suzanne Király Moss se giblje v razponu od lirično občutenega in emocionalno doživetega slikarstva do materializiranega, s prepoznavno strukturalno gradnjo izoblikovanega slikovnega nosilca. Odkrijemo jo v slojevitosti epiderma slikovne površine, sestavljene iz različnih predmetnih oblik kroga, ovala, jedra, pike, packe, črte, spirale, diagonale…, ki se v svoji občuteni transparentnosti raztezajo v globino, a hkrati s svojo otipljivo materialnostjo širijo v prostor proti gledalcu.
Iz njih veje liričnost figurativnih in abstraktnih form, izraženih z izbranimi barvnimi toni toplih in hladnih barv ter njihovimi nežnimi barvnimi prehodi ter zlitji v transparentnost kontrolirane slikarske poteze, podrejene slikarkinemu notranjemu vzgibu.

                                                                                                                 Franc Obal


Suzanne Király-Moss

Rodni Chicago v državi Illinois v ZDA, kjer se je rodila leta 1937, je zarisoval prve sledi v njeni zavesti in poten nenehna preseljevanja. Prva večja postaja v Teksasu, kjer je položila maturo, ponovno Chicago, pozneje pa New York, kamor se je vpisala na likovno Akademijo the Art Students’ League. Nekaj semestrov je preživela tudi na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Če je bilo srečanje s študentom kiparskega oddelka Ferncom Királyjem naključno, je potekalo odtlej vse po dvojnih vzporednih tirih. Njegova rodna Lendava je bila nekje na poti do Dunaja. Tam je leta 1967 dokončala študije na Akademiji za likovno umetnost, tam je tudi magistrirala. Takoj po študiju je sledila poroka. Z možem sta nato za kratek čas odšla v Ameriko, potem sta se odselila v komunistično Jugoslavijo, v moževo rojstno Lendavo. Tam se je brez zadržkov vključila v Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije. Ustvarila si je družino in se predala slikarstvu.

                                                                                                                     Povzeto po Rajku Stuparju