Uroš Weinberger. Slike in risbe (velika galerija)/ 20 let likovnih delavnic v Galeriji Murska Sobota (mala galerija)

29. 10. 2015 – 3. 12. 2015

»Med ogledovanjem del Uroša Weinbergerja, nastalih med leti 2009 – 2015, ne občutimo lagodja, saj nas v prvi vrsti pretresejo in »dramijo« iz udobne drže pasivnega gledalca. To verjetno ni njihov prvotni namen, prej gre za stranski učinek interakcije z omenjenimi umetniškimi deli, nedvomno pa avtor preko izredno prepričljivo upodobljene refleksije dogajanja v družbi nagovarja slehernega posameznika in trka na njegovo vest.

Pogled na njegova dela najprej zazna barve, ki so vse prej kot všečne. Kolorit je ali precej omejen (risbe), ali pa prevladujejo intenzivni rumeno-zeleni odtenki (slike), ki nas stereotipno spomnijo na strupene zvarke, ki smo jih v otroštvu ponotranjili preko pravljic in filmov. Skrbno izbran kolorit tako napoveduje vsebinsko plat umetnikovih del. Osrednja tematika razstavljenih del je okoljska problematika. Avtor se v delih odziva na konkretne dogodke in akterje na področju fosilnih goriv, problematizira njihovo (pretirano) porabo, agresivno naftno industrijo in njene lobije, posledice nesreč, ki se dogajajo v tovrstnih industrijskih obratih in njihovi bližini…. Dela v prvem planu torej ne vsebujejo neke skrite simbolike, temveč je Weinbergerjev slikarski jezik zelo konkreten. Konkretni dogodki, koncerni, lokacije, a z globalnimi učinki, ki jih že ali pa jih bomo slej ko prej občutili na lastni koži. Občutek, da se lahko tudi mi kmalu znajdemo v sceni ene izmed slik, nam okrepijo anonimni obrazi naslikanih oseb. Obraz brez identitete je lahko obraz vsakega izmed nas. Je univerzalno obličje, v katerega je umetnik ujel strah, obup, apatijo in nemoč –  vsakemu izmed nas poznana čustvena stanja.

Avtor nam s svojimi deli podaja neprijetno resnico. Njegova dela so kot budnica iz sna – se bomo predramili kot posamezniki in kot družba ter našli ravnovesje, da se ne sesujemo kot krhka hiša iz kart? Morda je še čas… »

Irma Brodnjak


Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva in leta 2005 tudi podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2002 je bil povabljen na Akademijo za likovno umetnost v Sofiji, Bolgarija. Leta 2009 je bil na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu, Nemčija. Leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave – Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj. Leta 2013 je bil povabljen na kulturno rezidenco v Schafhof – Europäisches Künstlerhaus Oberbayern, Freising, Nemčija. Živi in ustvarja kot samostojni kulturni ustvarjalec v Ljubljani.

20 let likovnih delavnic v Galeriji Murska Sobota
V mali galeriji in v izložbi galerije je predstavljen ožji izbor likovnih del, ki so nastala v spremljevalnem programu ob razstavah v zadnjih dveh letih. Pod strokovnim vodstvom likovnih pedagogov in pedagoških delavcev galerije otroci vseh starostnih skupin po ogledu tekoče razstave ustvarjajo in se preizkušajo v različnih tehnikah in medijih. Z odprtjem razstave praznujemo uvod v dvajseto leto pedagoškega dela v galeriji.