ZDENKO HUZJAN. Geografija tišin
4. 2. – 24.3. 2021

Vljudno vabljeni k ogledu razstave ZDENKO HUZJAN. GEOGRAFIJA TIŠIN. Razstavo si bo mogoče ogledati med 4. februarjem in 24. marcem 2021.

“Huzjan s svojimi slikami pretanjeno izraža razmislek o bistvu življenja, ne da bi bil narativen, patetičen ali banalen in enako počne tudi v svojih tekstih. V enem izmed svojih zapisov pravi: »Kadar ideje šele nemočno lebdijo, nehote, ne da bi to načrtoval, prikličem vase vroča panonska poletja iz otroštva in z njimi senčno, tišinasto podobo takratne dnevne sobe, prepojene z vonjem knjig. In v tej tišinasti obliki se velikokrat prikliče še moje otroštvo ob Kobiljanskem potoku, ki je vijugal pod mestom in kjer sem nekoč poleti modeliral v gluho glineno nabrežje svoje prve podobe. Tam je pod gladino zamočvirjene vode nemo dišalo po sladki trohnobi in nad mestom je dišalo po deviško tišinastih krizantemah med grobovi.«4 V tem kratkem odlomku umetnik v bistvu strne in zgosti ves suspenz slik iz svojega zadnjega cikla. Cvetovi na Huzjanovih slikah niso neki specifično določeni cvetovi, saj pomenijo vse cvetove hkrati. Kot take predstavljajo svojevrstne markacije in kažipote na poti proti tistemu, čemur običajno pravimo dom in s tem ne mislimo nujno naše hiše in našega dvorišča, temveč predvsem neko posebno stanje duha.”

dr. Robert Inhof, kustos razstave (odlomek iz besedila v razstavnem katalogu). Celoten katalog lahko prelistate tukaj: Zdenko Huzjan. Geografija tišin


Zdenko Huzjan (foto: Walter Schneeweis)
Zdenko Huzjan (foto: Walter Schneeweis)

Zdenko Huzjan je bil rojen leta 1948 v Lendavi. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani (1972), kjer je obiskoval tudi slikarsko specialko (1972-74). Na Univerzi v Ljubljani je leta 1988 pridobil Priznanje pomembnih umetniških del. V naziv rednega profesorja za slikanje in risanje na Univerzi v Ljubljani je bil imenovan leta 1997. Doslej se je predstavil na 123 samostojnih razstavah, od tega na šestih retrospektivnih. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim Nagrado Prešernovega sklada (1988), Jakopičevo nagrado (2002) ter Župančičevo nagrado (2005). Njegova dela se nahajajo v številnih zbirkah muzejev, galerij in zbirateljev tako v Sloveniji kot v tujini.