Iz galerijskih depojev: KATJA BEDNAŘIK SUDEC

Katja Bednařik Sudec, … setting herself free … (Transformacije čarobnosti, Sneguljčica), 2013, akril, prejica , epoksi in print na platno, 90 x 120 cm


Ena izmed pridobitev za galerijsko stalno zbirko v letu 2019 je tudi slika Katje Bednařik Sudec. Omenjena slika je bila del njene prve samostojne razstave “Razkrivanje identitete” v naši galeriji (6. 7. – 23. 8. 2017). Takrat je kustos Robert Inhof o njenem delu med drugim zapisal:

“V opusu Katje Sudec je vseskozi prisoten dualizem med telesnim in duhovnim. Ta dualizem se na simbolični ravni kaže v različnih razmerjih med svetlobo in temo, telesom in njegovo senco ter med preteklostjo in prihodnostjo. Pri tem je zanimivo, da Sudčeva ne vztraja pri samem razmerju kot nasprotju med dvema poloma, ampak v skrajni stopnji ta nasprotja tudi ukinja. Na takšen način ustvari svet, kjer telesno ni več vzrok in razlog bolezni in smrti, prej postane razlog eteričnosti in večnosti. V tem smislu lahko njeno ustvarjanje imenujemo tudi »pravljično«. Zlo je še vedno tukaj, vendar ne zares, navzoče je zgolj kot metafora, ki omogoči pomirjujoči razplet ter na takšen način teži k trajnosti.

Umetnica uporablja tudi tehnike tkanja in izrezovanja, se pravi tehnike, ki tradicionalno veljajo za ženske in rokodelske pristope. Velik pomen v njenem ustvarjanju igra tudi sistem različnih vzorčenj, pri čemer pa so ji – za razliko od umetnikov Pattern Paintinga – simboli izjemno pomembni. Vzorčaste strukture ozadij na njenih delih torej ne kažejo zgolj na same sebe, temveč so postavljene v koncept umetničine širše simbolike, ki bi jo prav tako lahko imenovali kot izrazito žensko simboliko, saj gre za koncept, v katerem prevladujejo motivi nosečnosti, krsta, poroke in družine nasploh.”


Katja Bednarik Sudec je bila rojena leta 1979. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je leta 2004 diplomirala pri Gustavu Gnamušu in 2007 opravila magistrski študij slikarstva pri Bojanu Gorencu. Kot štipendistka Erasmusa je leta 2004 študirala na münchenski akademiji (razred Bena Willikensa) ter UDK Berlin (pri Wolfgangu Knappu). Februarja leta 2011 je na Inštitutu za umetnost v kontekstu na Akademiji za umetnost v Berlinu končala magistrski študij s teoretičnim delom Miselne predstave v govoru o umetnosti pod mentorstvom Claudie Hummel. Za sabo ima številne razstave doma in v tujini.

Razstava Katje Bednařik Sudec v Galeriji Murska Sobota (6. 7. – 23. 8. 2017)