Iz galerijskih depojev: MATEJ ČEPIN

Celjski likovni umetnik Matej Čepin se je v letu 2016 pomurski publiki predstavil v večji samostojni razstavi z naslovom “Kje smo zdaj ? / Where Are We Now ?”.
Kustos dr. Robert Inhof je takrat v spremljevalnem katalogu zapisal: “Vprašanje Kje smo zdaj?, ki je hkrati tudi naslov Čepinove velike razstave v Galeriji Murska Sobota, je v svojem bistvu dvojno vprašanje. V smislu topografije se slikar s tem vprašanjem sprašuje po geografskem prostoru, v katerega so postavljene njegove podobe. V smislu duhovnega stanja pa je to zgolj retorično vprašanje, ki se odraža v tisočerih odbleskih Narcisovega obraza na vzvalovani gladini tolmuna, ki hkrati odmeva kot neskončni odmev besede zbogom nimfe Eho iz Ovidovih Metamorfoz. Pa tudi ta odmev ni nič drugega kot zvok tiste neizbežnosti, ki je že vseskozi navzoča nekje povsem blizu nas, saj tisto, kar je in kar ostane v svetu, ki ga opisuje in popisuje Čepin, ni nič drugega kot ničevost.”
 
 
V stalni zbirki Galerije Murska Sobota se trenutno nahaja 11 Čepinovih slik. Nazadnje smo v zbirko pridobili sliko “Hočem verjeti / I want to believe”, 2018.
Matej Čepin, Hočem verjeti / I want to believe, 2018 olje, platno 100 x 70 cm stalna zbirka Galerije Murska Sobota

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Matej Čepin ( 1977, Celje) se je doslej predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela so v številnih javnih zbirkah: Center sodobnih umetnosti Celje (Galerija sodobne umetnosti Celje), Galerija Ante Trstenjak Ljutomer, Galerija Murska Sobota, Obalne galerije Piran. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim II. nagrado na 4. bienalu slik malega formata v Ljutomeru 2006, Veliko odkupno nagrado mednarodnega slikarskega ex – tempora v Piranu 2008, 2013 ter Grand prix mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran 2009. Zadnja leta razstavlja v okviru umetniške četvorice “Divji v srcu” (Jurij Kalan, Aleksij Kobal, Silvester Plotajs Sicoe, Matej Čepin).