Iz galerijskih depojev: MIRSAD BEGIĆ

Mirsad Begić, Ohraniti sanje, 1987, mešana tehnika, 15 x 60 x 25 cm


 

Leta 1991 smo kot donacijo v galerijsko stalno zbirko dobili delo priznanega akademskega kiparja Mirsada Begića “Ohraniti sanje II”. Begić je v Galeriji Murska Sobota pred tem že večkrat razstavljal v sklopu Jugoslovanskih bienalov male plastike. Lani decembra pa so v središču Murske Sobote odkrili njegov spomenik, ki ga je ustvaril ob 100. obletnici priključitve Prekmurja ter združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Mirsad Begić (1953, Glamoč, Bosna) je kiparstvo študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (profesorji: Zdenko Kalin, Slavko Tihec, Drago Tršar), kjer je leta 1979 diplomiral. Leta 1986 je pri kiparju Dragu Tršarju končal specialko. Med študijem se je redno izpopolnjeval v Zagrebu. Leta 1982 se je študijsko izpopolnjeval na St. Martin’s Shool of Art v Londonu, kjer je pod uradnim vodstvom Anthonyja Cara sodeloval z Timom Scottom, Davidom Annesleyem, Michaelom Boulsom in Phillipom Kingom. Med študijem in pozneje je potoval še po Italiji, Franciji, Češki, Poljski, Avstriji, Madžarski, Irski in Škotski, kjer se je seznanjal s keltsko kulturo. Leta 1986 je v Sao Paolu izdelal kip za stalno zbirko. Mirsad Begić ustvarja v glini, mavcu, keramiki, bronu in različnih netipičnih materialih, od voska do vrvi. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Njegova dela so zastopana v številnih javnih in zasebnih zbirkah.

Za svoje delo je dobil številne nagrade in priznanja, med katerimi sta najpomembnejši Župančičeva nagrada, ki jo je prejel leta 1997 za južna vrata ljubljanske stolnice in nagrada Prešernovega sklada za kiparstvo, ki jo je prejel leta 1998.