Iz galerijskih depojev: ZDENKO HUZJAN

Leta 1987 smo za galerijsko stalno zbirko pridobili sliko Ozemljitev I. akademskega slikarja Zdenka Huzjana. Slike iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota se trudimo v različnih razstavnih konceptih razstaviti čim večkrat, včasih potujejo na razstave tudi v druge galerije in muzeje. Omenjena slika je bila nazadnje v naši galeriji na ogled lani v sklopu razstave “Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti”, kmalu pa bo v okviru prenosa dotične razstave na ogled v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

Robert Inhof, kustos razstave “Osamljenosti. Izrazi tesnobe v prekmurski likovni umetnosti” in avtor obsežne monografije, ki jo je Galerija Murska Sobota izdala ob omenjeni razstavi, o Huzjanovi sliki “Ozemljitev I” zapiše:
“Od notranjega nemira preganjana utrujena bitja, ki ne morejo upati na odrešitev, so zataknjena v časovno in prostorsko vrzel med prostorom živih in prostorom mrtvih. Edini relikt starega, v kataklizmi uničenega sveta so rečni piloti, ki kot artefakti nakazujejo preteklo navzočnost preminule civilizacije. Vsaka figura je postavljena sama zase in se v svojem stanju socialne osamitve in čutne deprivacije ne zmeni za preostale figure. Njihov življenjski prostor, na katerem si lahko odpočijejo, je zelo skopo odmerjen, saj je ravno tolikšen, kolikšna je zgornja ploskev rečnega pilota. Na tem skrčenem prostoru so si ta bitja pridobila svoj prostor pod soncem, medtem ko vse naokrog vlada uničenje.”


Zdenko Huzjan (r. 1948, Lendava). Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1972 diplomiral pri profesorju Gabrijelu Stupici. Specialko za slikarstvo je končal 1974 pri profesorju Janezu Berniku. V naziv rednega profesorja za slikanje in risanje na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani je bil imenovan leta 1997. Živi in dela v Ljubljani.