Naprej v preteklost (2.): BOGDAN BORČIČ. Izbor grafik in risb iz stalne zbirke Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Bogdan Borčić brez dvoma sodi med velikane slovenske likovne umetnosti, saj je s svojim bogatim opusom pomembno doprinesel graditvi kulturnega patrimonija likovne umetnosti 20. stoletja na Slovenskem, za kar je prejel tudi najvišje priznanje, Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Vseskozi razpet med dva izrazna medija, slikarstvo in grafiko, je nemara vsaj navzven, v pogovorih in intervjujih, dajal prednost slikarstvu, a že bežen pogled na njegov opus nam izda usodno prepletenost črte in ploskve, ki ne glede na nosilec in izvedbeno tehniko v študioznem iskanju likovnih rešitev prehaja iz risbe v grafiko iz grafike v sliko ali obratno. Zato ob njegovih slikah pogosto ujamemo grafično strukturo delitve slikovnega polja, pri grafikah pa naletimo na piljenje strukture velikih ploskovnih površin in pogosto dobimo občutek, da je Borčič stopnjeval svoj opus in ciklično prehajal iz enega v drug medij ravno takrat, ko je v enem prišel do skrajne točke.

Razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki. Izbor razstavljenih del  temelji na obsežni umetnikovi donaciji Galeriji Božidar Jakac, kjer je urejen tudi Grafični kabinet Bogdana Borčića, v katerem hranijo 1067 avtorjevih grafik in 394 risb.


Bogdan Borčič se je rodil leta 1926 v Ljubljani. Končal je Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani in na isti akademiji še podiplomski študij slikarstva pri profesorju Gabrijelu Stupici. Izpopolnjeval se je na študijskih potovanjih po Evropi, od leta 1958 do 1959 v slovitem ateljeju J. Friedlaenderja v Parizu. Na ALUO v Ljubljani je poučeval na slikarskem oddelku (od 1969 do 1973), od leta 1973 do 1984 pa na grafičnem oddelku. Leta 1979 je gostoval kot gostujoči profesor na grafičnem oddelku likovne akademije v Monsu v Belgiji. Njegova dela hranijo v svojih zbirkah mnogi svetovni muzeji, med drugim tudi dunajska Albertina, v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je urejen Grafični kabinet Bogdana Borčića v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec pa je na ogled stalna postavitev avtorjevih slikarskih del. Nagrado Prešernovega sklada je za slikarske stvaritve prejel leta 1965, leta 2005 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Umrl je leta 2014 v starosti 87 let, pokopan je v Slovenj Gradcu.

Razstava bo na ogled do 29. decembra 2021, vabljeni!

 
#GalerijaMurskaSobota
#GalerijaBožidarJakacKostanjevicanaKrki
#BogdanBorčić
#naprejvpreteklost
#veselimuzej