Naprej v preteklost (3.): POMEŽIK GRAFIKAM IN RISBAM BOGDANA BORČIĆA IN NATAŠE MIRTIČ

Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih, je le ena od oblik prijetnih impulzov za ljubitelje umetnosti, a tudi vse tiste, ki poredko zaidejo v razstaviščni prostor. V Galeriji Murska Sobota imamo do konca leta na ogled prav posebna umetniška dela Bogdana Borčića in Nataše Mirtič, ki zahtevajo pogled tudi od blizu.
 
In kako spremeniti navajene perspektive in načine gledanja vsega okrog nas? To je eno najpomembnejših vodil današnjega časa. Ali smo pripravljeni? Ali smo pripravljeni »zapraviti« čas, da si vzamemo čas za odmik od hrupa, vsakdanjih impulzov potrošništva, teme, svetlobe, misli,… Po že vseh znanih navodilih iz prejšnjih vaj 100 in 101 pomežikov, popijmo kozarec mlačne vode, si umijmo roke in jih z drgnjenjem ogrejmo, ter rahlo kot školjki položimo dlani čez oči. Občutimo toploto, nekajkrat počasi poglejmo v temo in uživajmo v miru, toploti, temi in tišini. Med izvajanjem vaj večkrat pomežiknimo, zazehajmo in se pretegnimo. Ko zapremo oči, se preselimo v svoj notranji prostor. Misli naj pridejo in gredo naprej. Slike naj pridejo in odidejo. Za nekaj časa bodite samo vi in vaš dih. Sede, vsaj 2 metra vstran od ekrana, se umirimo s počasnim dihanjem, ki nas napolni z mirom, energijo, željo po ustvarjanju, pa če tudi samo ustvarjanju nove perspektive gledanja. Samo zelo počasi opazujmo temo in misli, ki nam pred nas vedno znova prinesejo nove in stare podobe že videnega. Zamislimo si tanko črto, ki kot zareza omogoča, da skozi njo vidimo svetel ali temen prostor. Najdimo sporočilo tega prostora, ki ga opazujemo. Zamislimo si temno ploskev, ki nam z nežnimi belimi praskami sporoča nekaj novega. Ali si to sporočilo lahko zapomnimo? Sedaj si zamislimo še svetlo ploskev z nežnimi temnimi praskami, ki sporočajo nekaj, kar si je prav tako treba zapomniti. Pustimo domišljiji svojo pot. Uživajmo v vsem novem, kar nas preoblikuje in zapišimo na bel list posvetilo samemu sebi. Na steni naj nas gleda in bodri vnaprej! Počasi odprimo oči in si oglejmo priložene fotografije izbranih grafičnih del na razstavi Bogdana Borčića in Nataše Mirtič, njune portrete in umetnikov, ki so prisotni.
 
V sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki z izmenjavo bogatimo razstaviščni prostor, zaposlene in obiskovalce razstav obeh regij. Vljudno vabljeni, da si obe razstavi do konca leta ogledate od blizu in vsakemu delu namenite en lep pomežik z obema očesoma.
 
Bogdan Borčić
Bogdan Borčić (foto: Tomo Jeseničnik)
 
 
Nataša Mirtič
 
 
Bogdan Borčić BI-NM-94-1, 1944 barvna akvatinta , reservage, papir 103 x 69,1 cm (stalna zbirka Galerije Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki)
 
 
Nataša Mirtič Zgodba za B.B. 2, 2014 jedkanica in akvatinta, papir 100 x 70 cm