NAPREJ V PRETEKLOST (6.): Pomežik razstavam v Galeriji Murska Sobota

Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih postajajo moja stalnica. Zadovoljna ugotavljam, da je bilo tudi letos veliko pomežikov umetniškim delom, razstavam, umetnikom, kustosom, likovnim pedagogom in obiskovalcem vseh starosti. Pomežiki so bili narejeni iz različnih zornih kotov.

Po vseh že znanih navodilih iz prejšnjih vaj pomežikov popijmo kozarec mlačne vode in umijmo roke ter jih z drgnjenjem ogrejmo. Dlani kot školjki narahlo položimo čez oči. Občutimo toploto, nekajkrat počasi poglejmo v temo in uživajmo v miru, toploti, temi in tišini. Med izvajanjem vseh vaj večkrat pomežiknimo, zazehajmo in se pretegnimo.

Sede pred ekranom, vsaj 2 metra vstran, se umirimo s počasnim dihanjem, ki nas polni z željo po ustvarjanju nove perspektive gledanja na vse, kar smo doživeli doslej. Samo zelo počasi opazujmo.

Kot priprava na ogled trenutne razstave v naši galeriji naj vam služi kakšna vaša družinska fotografija iz otroštva, katera v vas vedno prikliče nek nepozaben dogodek, ki ostaja z vami in za zanamce. Zapišite kratko zgodbo, ki naj s fotografijo ostane shranjena za vedno. Ali si upate? Ali vidite v tem smisel? Ali spomin na ta dogodek ovlaži vaše oči? Ali fotografiji in spominom lahko pomežiknete? Poizkusite.

Počasi odprimo oči in si oglejmo priložene fotografije izbranih slik iz trenutne razstave MARJAN GUMILAR, Razbita površina. Razstava je na ogled do 18. januarja 2023.

V letošnjem letu smo lahko pomežiknili številnim umetniškim in likovnim delom razstavljenim v prostorih galerije in v izložbenem oknu galerije. Pomežiknimo jim ponovno. Sama sem hvaležna, da sem jih imela priložnost opazovati skupaj z vami, spoštovani ljubitelji umetnosti. Številna razstavljena dela so me očarala in spomin nanje mi zaiskri oko. Razstave so me spodbujale k razmišljanju, postavljanju vprašanj, pisanju, preizkušanju likovnih tehnik, poslušanju glasbe, meditaciji, spodbujanju vseh čutil, odrekanju nepotrebnemu, obujanju spomina na preteklost…

Sedaj pa pomežiknimo tudi našim preteklim letošnjim razstavam. Ali ste si jih ogledali v živo? Zagotovo ste bili po ogledu napolnjeni z novimi vprašanji in pogledi na razstavljena dela. Zelo raznoliki odzivi na posamezne razstave potrjujejo, da obiskovalci iz galerije odhajajo obogateni za nov pogled na sporočila umetnikov in ustvarjalcev. Nekaj detajlov iz razstav si lahko pogledamo na priloženih fotografijah.

100 pomežikov in en lep decembrski pomežik z obema očesoma, polnima odsevov prazničnih luči.

Jelka