NAPREJ V PRETEKLOST: Od Logarjevih Črnih slik k Črnim slikam Sandija Červeka

Izjemno smo ponosni, da je letošnji prejemnik Nagrade Prešernovega sklada znani pomurski akademski slikar Sandi Červek. Nagrado je prejel za razstavo “1+1=11” v Galeriji mesta Ptuj (10. marec – 21. junij 2020). Svojo malenkost smo primaknili tudi mi, saj je za prejeto nagrado umetnika nominirala prav Galerija Murska Sobota, kuratorka nagrajene razstave na Ptuju pa je bila naša kustodinja Irma Brodnjak Firbas.
 
“Razstava v Galeriji mesta Ptuj je postregla z bogatim pregledom prepoznavne in izrazito avtorske likovne poetike Sandija Červeka. Umetnika je predstavila tako v črnini kot v barvah in vzpostavila je še nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih tridesetih let.
 
Červek, označen za umetnika črnine, je svoje prve črne slike ustvaril konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Skozi desetletja je svoj racionalno načrtovan ter fizično in mentalno naporen ustvarjalni proces, pri katerem od leta 1990 naprej uporablja izključno slikarsko lopatico, izpopolnil do te mere, da so njegove črne slike dobile filigransko dovršeno ter izjemno taktilno nitkasto teksturo. Od leta 2018 umetnik črno nadomešča z žametno modrimi odtenki.
 
K črnim slikam se umetnik zmeraj znova vrača po bolj sproščenih likovnih intermezzih. Slednji predstavljajo veliko bolj barvit in igriv pol Červekovega opusa in umetnika predstavijo kot odličnega risarja in kolorista.” (povzeto iz besedila Irme Brodnjak Firbas v razstavnem katalogu).