PILONOVA TIHOŽITJA IN PORTRETI

Prvo polovico 20. let 20. stoletja Veno Pilon preživi v Ajdovščini. Ta leta predstavljajo vrhunec njegovega slikarstva in ga umeščajo med štiri najpomembnejše slovenske ekspresioniste (ob bratih Francetu in Tonetu Kralju ter Božidarju Jakcu).

Najpogostejši motivi tega obdobja so tihožitja, portreti in krajine. Na razstavi v Galeriji Murska Sobota sta na ogled sliki Kruh (1922) in Moj oče (1923), s katerima se Pilon pokloni družinski tradiciji. Njegov oče Domenico (Menigo) je namreč imel v hiši na Prešernovi 1 v Ajdovščini, kjer je družina stanovala, svojo pekarno. Danes se v tej isti hiši nahaja Pilonova galerija. Pilon očeta naslika brez vsakršne idealizacije, v ekspresionistični maniri ga upodobi s krčevitimi, zgaranimi rokami.

Razstava “VENO PILON (1896-1970). SLIKAR. GRAFIK, RISAR, FOTOGRAF. Izbor iz stalne zbirke Pilonove galerije Ajdovščina” je na ogled do 23. avgusta 2020. Vabljeni!

Prispevek objavljamo v okviru projekta NAPREJ V PRETEKLOST pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, ko vas bomo med 17. in 23. avgustom slovenske galerije in muzeji kot varuhi preteklosti seznanjali z aktualnimi  razstavami in drugimi zanimivostmi.