Podeljene nagrade Ivane Kobilca

Včeraj so v Narodni galeriji podelili odličja, poimenovana po najvidnejši slovenski slikarki Ivani Kobilca (1861–1926), ki jih od leta 2018 podeljuje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL). Letošnja prejemnica nagrade Ivane Kobilca za življenjsko delo je Kamila Volčanšek, prejemnica nagrade za aktualno produkcijo je Mateja Kavčič, prejemnik priznanja za podpornike likovne in vizualne umetnosti pa Aljoša Abrahamsberg. Spomnimo, da sta se tako Kamila Volčanšek kot Mateja Kavčič predstavili tudi v naši galeriji.
 
Kamila Volčanšek je leta 2012 v skupinski razstavi NAKLJUČJA II razstavila dva večja ženska akta. Njene podobe žensk so radožive in skrivnostne in po oblinah spomnijo na prazgodovinske Venere. Nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo je umetnica prejela za pester in prepričljiv ilustratorsko-slikarski opus, ki bogati slovenski likovni prostor že več desetletij. Žirije ni prepričala le z visokokakovostnim preteklim delom, temveč tudi z aktualno prakso, ki se uspešno prilagaja novim sodobnim prostorskim in tematskim kontekstom, še piše v obrazložitvi nagrade.

 

Mateja Kavčič se je z zanimivo prostorsko postavitvijo, poimenovano “Vezi”, v Galeriji Murska Sobota predstavila jeseni 2020. Dišeča inštalacija iz spletenih močvirskih trav in risb na okrogla platna je nevsiljivo opozarjala na vse bolj krhko vez med človekom in naravo. Nagrado Ivane Kobilca je umetnica prejela za “premočrtno in inovativno produkcijo zadnjih petih let, s katero nadgrajuje leta 2016 začeti cikel razstav”, lahko preberemo v obrazložitvi.
 
 
Vsem trem nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspeha tudi v prihodnje!