Pogled nazaj: MOJCA SMERDU.SKULPTURE (14.5. – 20.6. 2015)

Pet let nazaj smo v Galeriji Murska Sobota odprli pregledno kiparsko razstavo akademske kiparke Mojce Smerdu. Na razstavi smo lahko videli njene kipe v žgani glini in tiste v betonu, manjši del so predstavljala dela v bronu. Nekatera izmed razstavljenih del je umetnica dopolnila z lesenimi tramovi oz. njihovimi deli ter fotografijami. Leto kasneje (2016) je kiparka za omenjeno razstavo prejela nagrado Prešernovega sklada.

O njenih kiparskih ustvaritvah je kustos Robert Inhof zapisal: “Na razstavi skulptur Mojce Smerdu ima obiskovalec občutek, da se je znašel v presečišču dveh sicer vzporednih časov in dveh različnih prostorov. Njene skulpture nam govorijo o nekem drugem času, tako da imamo občutek, da smo pomotoma zašli v neko fosilizirano pokrajino, podobno pokrajini ob Mrtvem morju, kjer posamezne solne formacije ob določeni svetlobi spominjajo na okamnele ljudi ali na svetopisemsko pripoved o Lotovi ženi, ki se je prepovedi navkljub ozrla na gorečo Sodomo in Gomoro in bila za kazen spremenjena v solni steber. Nedoločljivo razmerje med naravno ustvarjeno obliko, zajeto v solnih ali kamnitih formacijah, in njeno skrivnostno odslikavanje v skulpturi, je pri Mojci Smerdu nedvomno odraz – čeprav stilno povsem drugačen – ustvarjanja njenega profesorja Draga Tršarja.”


Mojca Smerdu se je rodila se je v Ljubljani. Na ALU v Ljubljani je študirala kiparstvo. Diplomirala je leta 1974 in leta 1976 zaključila kiparsko specialko pri profesorju Dragu Tršarju.