Pogled nazaj: MOJCA ZLOKARNIK. OBJEKTI STREMLJENJA in GREGOR PURGAJ. SLIKE (5. 9. – 30. 10. 2013)

Leta 2013 sta se v naši galeriji predstavila dva umetnika, ki nas nagovarjata skozi barve: Mojca Zlokarnik v “veliki galeriji” in Gregor Purgaj v “mali galeriji”. Ob razstavah smo pripravili bogat spremljevalni program, ki je pritegnil raznovrstno in številno publiko.


Ob razstavi je kustos Robert Inhof zapisal:
“Dela Zlokarnikove povsem zanikajo Evklidovski prostor in Newtnovo optiko. S svojo nesramežljivo prezentacijo barv in prog skuša umetnica v nas prebuditi našo arhaično senzibilnost in ponovno sestaviti našo izgubljeno možnost simbolnega razumevanja barve. Kromofobiji zoperstavi kromoterapijo, ki lahko vsaj v enem majhnem segmentu izboljša stari in bolni svet. Zlokarnikova nas poskuša povabiti in zvabiti na potovanje v labirinte nezavednega. S tem, ko potujemo po teh labirintih pa v bistvu potujemo skozi nevarne psihične predele izrojenih usedlin naše civilizacije, vse do takrat, ko se teh bremen dokončno znebimo in se vrnemo v svoje pravo domovanje. Nekje v polni praznini slike se skriva obris naše osebne Itake. In nekje v globini slike oba svetova zamenjata svoji mesti, oniričen svet barve postane resničen, črno-beli svet pa postane privid. In tam, v globini slike, obstaja možnost, da nam bo uspelo, podobno kot je nekoč uspelo Williamu Blakeu – v peščenem zrnu videti ves svet.”

Mag. Mojca Zlokarnik (1969, Ljubljana) je akademska slikarka in grafičarka, izredna profesorica in urednica. Zaključila je dodiplomski (1993) in podiplomski (1995) študij slikarstva pri prof. Metki Krašovec in magistrirala iz grafike pri prof. Lojzetu Logarju (1998) na ALUO v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjevala v Pragi, New Yorku, Parizu, Bolgariji, Nemčiji in številnih manj formalnih potovanjih. Od leta 2001-2015 je bila odgovorna urednica revije Likovne besede, zdaj je članica njenega uredniškega odbora. Od leta 2009 je sourednica zbirke Ljubljana osebno, alternativni vodič. Od marca 2017 je predsednica Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Ima status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Sodelovala je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Ustvarja na področju slikarstva in umetniške grafike. Leta 2016 je bila nominirana za nagrado kraljice Sonje Norveške za grafiko.
 
 

“Za Gregorja Purgaja bi težko rekli, da je upornik brez razloga, morda bi bilo bolj ustrezno reči, da je optimist brez razloga. Ne glede na to, da čas ustvarjalcem ni naklonjen, Purgaj ne izhaja iz lastnega patetičnega notranjega trpljenja in sveta ne interpretira na morbiden način sodobnih množičnih občil, za katere se nekaj zgodi šele takrat, če je to, kar se zgodi, slabo. Njegova interpretacija sveta je sproščena, igriva in lahkotna, a globoka. Optimizem je v sodobnem času neka izrazito ambivalentna kategorija, je tisti Shangri-La, po katerem hrepenijo vsi, a hkrati postane nekaj zelo grešnega, ko ga uspe komu najti. V množici je optimizem posameznika njegovo prekletstvo. Purgajev svet je optimističen, ne da bi pri tem zapadel v metafizični solipsizem, po katerem je jaz edina resnično obstajajoča realnost, medtem ko so zunanji svet in ostali ljudje zgolj reprezentacije tega jaza in nimajo svoje lastne neodvisne eksistence.”
Robert Inhof (iz razstavnega kataloga)
 
Gregor Purgaj je rojen 1981 v Mariboru. Osnovno šolo je končal v Gornji Rad¬goni, šolanje pa nadaljeval in zaključil na srednji poklicni in tehnični šoli v Mur¬ski Soboti. Kasneje se je prekvalificiral za cvetličarja ter tako nadaljeval svojo delovno pot. Ker je že v zgodnjih letih pokazal nadarjenost na likovnem po¬dročju, se je kot najstnik navdušil nad stripi, ilustracijami ter street artom. Tako je pričel intenzivno raziskovati na tem področju in eksperimentirati s spreji. Nastale so slike, grafike ter zidne poslikave. Živi in ustvarja v Murski Soboti.