TA VESELI DAN KULTURE 2020 V GALERIJI MURSKA SOBOTA:”101 POMEŽIK. Vaje gledanja in sproščanja oči ob umetniških delih Lojzeta Logarja”

Komu vse sem danes že pomežiknili-a? Še nikomur? Niti sebi?
Gesta pomežika lahko pomeni marsikaj, a tokrat je njen namen:„Rad-a te imam, toplo mi je!“ Ob »Ta veselem dnevu kulture« skušam začutiti umetnika ob ogledu njegovih slik, grafik in ob besedah, ki jih preberem iz njegovih pisem.

Iz pisem Lojzeta Logarja
“Berem, jem, spim in SLIKAM. Zdaj delam na dveh novih slikah velikega formata in mislim, da mi bosta uspeli. Imam pa tudi eno sliko „po naročilu“.”
 
“Delo mi gre kar dobro od rok, sem že pri drugi sliki, ki kar „ratuje“. Zjutraj sem šel v mesto po barvo in končno našel še 2 kg črne, ker se je tudi tukaj ne dobi več, kot tudi papirja ne.”
 
“Sonce je optimist, le skozi oblake ne more.”

Je čas, ko nas sonce neusmiljeno greje in slepi, in je čas, ko si močno želimo toplih in svetlih žarkov, a teh ni in ni. Sedaj počasi prihaja ta čaroben čas, ki nas spomni na otroška leta, na nasmeh, na darilca, na objem, na topel poljub, na svetlobo v očeh in v srcu. Kaj pa, če le jaz sam-a lahko podarim vse to? Jasno! Najprej sebi! Zatem pa še vsem najbližjim! In razširi se čudoviti občutek toplote v srcu in celem telesu.
 
Najprej si zaželim, da si bom vse razstave Lojzeta Logarja v prihodnosti ogledal-a v živo v Koroški galeriji likovnih umetnosti, Galeriji Murska Sobota, Obalni galeriji Piran in v galeriji ZDSLU. Na ogled se pripravim z ogledom spletnih strani, kjer sta že predstavljeni razstavi v Slovenj Gradcu in v Murski Soboti.
 
Vzravnano se usedem na stol in počasi z veliko pozornostjo izvedem vaje 101 pomežikov, ob tem mirno diham in uživam ob vsakem premiku oči. Pred izvajanjem si umijem roke, popijem kozarec vode, snamem očala, leče in vse, kar utesnjuje. V vsem upoštevam navodila zdravnikov, v kolikor je bilo tako predlagano.
 
Predlog vaj:
1. S konicami ogretih prstov nežno masiram predel okrog oči in rahlo »prebobnam« obraz, lasišče, vrat in ramena.
 
2. Ponovno podrsam močno dlan ob dlan. Ogreti dlani rahlo položim na oči, ustvarim popolno temo in uživam v toploti nekaj počasnih vdihov in izdihov. Počasi odprem oči in odstranim dlani.
 
3. Aktiviram vseh šest mišic, ki premikajo oči, tako da počasi v ritmu diha po 3 krat odkotalim oči od sredine navzgor in dol, zatem od sredine na desno in levo ter diagonalno v obliki črke X, ki ima središče na nosni konici, zatem zaokrožim v obliki pokončne in ležeče osmice (oboje po trikrat s pričetkom v levo in zatem še desno stran). Zaprem oči in jih spočijem.
 
4. Nekajkrat se močno pretegnem in ob tem zeham. Pogledam nekam daleč in si kot otrok predstavljam čudovit prizor naletavanja belih snežink v temi. Mirno diham in opazujem. Večkrat zazeham in s tem močno navlažim oči.
 
5. Vaja opazovanja umetniškega dela je lahko popolna le pred samim delom. Predvsem slike Lojzeta Logarja iz cikla Črne slike lahko opazujemo le v živo. Takrat začutimo njihov pogled, njihovo sporočilo.
 
 
 
Sedaj moje oči počasi potujejo po črni sliki S-319, 1980, mešana tehnika (akril, jubcolor), platno, 200 x 200 cm, detajl (last umetnikove družine). Potujejo po posameznih linijah. Zaustavim se na posameznih ploskvah in jih samo opazujem. Odkrivam veliko pogledov. Odkrivam veliko možnosti, da vstopim v to sliko. Vmes počasi mežikam. S hvaležnostjo se spomnim na ustvarjalca tega dela.
 
 
Sedaj pogled usmerim na največjo sliko iz ciklusa Davidovi vrtovi Brez naslova i, 1982, akril, platno, 300 x 200 cm (last umetnikove družine), Barve, ploskve, linije, ostrina, mehkoba, veličina in… Zaprem oči in začutim veliko energije.Kaj pa v tebi zbudi pogled na to sliko?
 
6. S konicami ogretih prstov nežno masiram predel okrog oči, obraz, lasišče, vrat in ramena, ter se zazrem nekam daleč med spomine na mojo prvo radost, ljubezen, uspeh, narahlo mežikam. Z ogretimi dlanmi za nekaj počasnih dihov pokrijem oči.
 
Umetniška dela se veselijo tvojih pogledov, zato vabljen-a na ogled v živo (ko bodo razmere dopuščale). Pomežik!Pomežik!
 
Jelka Geder-Kosi