Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dare Birsa. Slike

25. 5. 2017 - 22. 6. 2017

Dogodek Navigation

Dare Birsa. Slike

Dare Birsa, akademski slikar, grafik, oblikovalec, ilustrator in pedagog, se na svoji tretji samostojni razstavi v Galeriji Murska Sobota predstavlja s slikami, nastalimi med leti 2007 – 2017. Nazadnje se je v domačem pomurskem prostoru samostojno predstavil leta 2007, tako da se tokratna razstava kronološko začne pri koncu prejšnje. Razstava ponovno potrjuje in poudari Birsovo večsmerno raziskovanje, saj se skozi pregled njegovih slikarskih del izlušči več formalno in tematsko različnih serij in ciklov.

Nekateri slikarski cikli nastajajo sočasno in se delno pustijo vplivati drugim področjem umetnikovega delovanja, zlasti oblikovanju in ilustraciji. To velja zlasti za cikel Sociologija (2013), ki je nastajal sočasno z Birsovimi ilustracijami za učbenike sociologije za srednje šole. Ta dela povzemajo likovno govorico stripa in grafitov, zato se ponašajo z izrazito urbanim značajem, s humornimi in ironičnimi poudarki pa ohranjajo družbenokritično ost.

Pri pregledu Birsovih ustvarjalnih sklopov zadnjih let je opaziti očitno barvno redukcijo. Po vsebinski plati se avtor odmika od abstrakcije, kot senzibilen opazovalec svoja dela v smislu družbene kritike izostri in s tem okrepi njihov subverzivni naboj. Razstavljene slike Dareta Birse so pomenljiv dokument družbe, v kateri živimo, in gledalca s tem, ko ga potiskajo čez meje udobja in všečnega, spodbujajo k premisleku.

Irma Brodnjak

Dare Birsa

Dare Birsa

Grafik in slikar, rojen leta 1958 v Prekmurju, je diplomiral leta 1987 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je do leta 1989 nadaljeval specializacijo na oddelku za grafiko. Deluje kot samostojni ustvarjalec in predava na Naravoslovno tehniški fakulteti in na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani ter na ljubljanski Fakulteti za dizajn. Sodeloval je na več kot 90 skupinskih razstavah in imel več kot 30 samostojnih razstav. Njegove slike in grafike so v javnih zbirkah (Albertina Dunaj, Museo della Xilografia Carpi, Galerija Murska Sobota, Kärntner Sparkasse, Casino Velden, Abanka, NLB Ljubljana,…) ter v mnogih zasebnih zbirkah. Je član Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije.

Podrobnosti

Začetek:
25. 5. 2017
Zaključek:
22. 6. 2017
Kategorija Dogodek:

Prizorišče

Galerija Murska Sobota
Kocljeva 7
9000 Murska Sobota Slovenija
+ Google Map
Telefon:
02 522 38 34
Spletna stran:
http://www.galerija-ms.si