11. mednarodni bienale male plastike

29. 10. 1993 – 29. 11. 1993

Pojem male plastike se priokusa majhnih kipov ne more zlahka otresti, vendar pa ima mala plastika z majhnimi kipi prav tako malo opraviti kot velika plastika s Hermanovim spomenikom v teutoburskem gozdu: tisočletje dolgo je to bila zvrst, trden žanr s preglednimi, vendar pa tudi z nasprotujočimi si značilnostmi. Mala plastika je pomenilo skico, bežen vtis, veselje do eksperimentiranja, večjo svobodo, svežino in živahnost, po drugi strani pa tudi oznanjanje stereotipov, zaporedje in masovno produkcijo, vse do produkcije modelov. In vse to je pomenilo skupine figur, množico ljudi, bogatejše ritme gibanja in prostora, pripoved, anekdoto, ikonografijo malih ljudi, karikaturo, drolerijo, pa tudi ritualiziranje fetiša, amuleta, idola plodnosti. Pomenilo je to nadalje haptiko, stvarnost, oprijemljivost vse do božanja roke, vendar pa tudi krhko gladkost porcelana in drobljivost gline. Pomenilo je to, da se je merilo življenja zdelo pomanjšano, in sicer vidljivost in prijema, pa tudi optična distanca, kajti zmanjšanje je istočasno tudi perspektivistično skrajšanje – dialektika zaznavanja, ki je bila meje na objekt d’art in miniaturo vedno znova ohranila tekoče.
Manfred Schneckenburgere

Razstavljalci:

W. W. Angler, Martina Jung, Irmgard Schaumberger (Avstrija), Jirži David, Jirži Kovanda, František Skala (Češka), Zlatka Kopljar, Goran Trbuljak (Hrvaška), Pippo Altomare, Salvatore Dominelli, Nicola Spezzano (Italija), Attila Csörgö, Rosa El-Hasam, Tibor Szemeneyey-Nagy (Madžarska), Bogomir Ecker, Klaus Kumrow, Silke Rehberg (Nemčija), Krzysztof Bednarski, Joanna Przybyla, Andrzej Szewczyk (Poljska), Ion Grigorescu, Relu Marasteanu, Amali Perjoveschi (Romunija), Juraj Bartusz, Pavol Binder, Karol Weisslechner (Slovaška), Mirsad Begić, Jožef Muhovič, Mojca Smerdu (Slovenija)
 

Kuratorji za posamezne dežele:

Werner Fenz (Avstrija), Jirži Ševčik (Češka), Želimir Koščević (Hrvaška), Enzo Santeze (Italija), László Beke (Madžarska), Manfred Scheckenburger (Nemčija), Jaromir Jedliński (Poljska), Calin Dan (Romunija), Zuzana Bartošova (Slovaška), Aleksander Bassin (Slovenija)