2. medregionalna likovna razstava: celjsko območje, Dolenjska, Gorenjska, Koroška, Pomurje, Primorska

22. 3. 1991 – 14. 4. 1991

Prva medregionalna razstava leta 1990, na kateri je sodelovalo s svojimi deli 25 likovnih ustvarjalcev iz treh slovenskih regij, Gorenjske, Goriške in Pomurja, nam je predstavila aktualni trenutek likovnih izrazov umetnikov, ki izvirajo iz omenjenih regij ali pa živijo v njih.
Namen te likovne manifestacije,  a katero je dala pobudo murskosoboška galerija, je bil ta, da se na skupinski razstavi ustvarjalcev, ki izvirajo iz različnih obrobnih regij naše domovine, soočimo z različnostjo ali pa s podobnostjo likovnih naporov ali hotenj znotraj sodobnih umetniških tokov.
Pred nami je druga medregionalna likovna razstava, za katero lahko rečemo, da predstavlja skorajda celotno regionalno področje Slovenije. Namreč k manifestaciji smo poleg že vključenih pokrajin pritegnili še celjsko območje, Dolenjsko, Koroško in Primorsko.
Na njej sodeluje 18 ustvarjalcev (po trije iz vsake regije), ki so jih izbrali selektorji Alenka Domijan za celjsko območje, Jožef Matijevič za Dolenjsko, dr. Cene Avguštin za Gorenjsko, Milena Zlatar za Koroško, Dejan Mehmedovič za Primorsko in Franc Obal za Pomurje.
Le-ti so svoj izbor tudi utemeljili v spremnem tekstu v katalogu. Za razstavo, na kateri smo tokrat dali prednost mlajšim likovnim ustvarjalcem (poleg že uveljavljenih), ki še iščejo svoje mesto v sodobni slovenski likovni umetnosti.

Franc Obal


Sodelujoči avtorji:

Jože Denko, Endre Göntér, Mirko Rajnar, Jožef Muhovič, Konrad Topolovec, Franc Purg, Jože Marinč, Mitja Berce, Jože Kumer, Karel Kuhar, Mirna Pavlovec, Nataša Pičman, Štefan Marflak, Miran Prodnik, Naca Rojnik, Milan Percan, Rajmund Kocbek, Zmago Posega