ALEKSANDER ČERVEK TRIO. Intermezzo
3. 5. – 16. 6. 2018

Sandi Červek:  Intermezzo – Aleksander Červek trio

Celotni intermezzo, vse, kar je vpel v medigro, predstavlja uverturo v ‘koncert’, ki ga orkestrirajo ‘črne’ Slike. Červek jih je, od poznih osemdesetih let 20. stoletja do danes, razvil v edinstveno umetniško izpovednost. Izjemna tektonika in bravurozno oblikovane teksture ‘črnih slik’ omogočajo, da vanje kontemplativno vstopamo v neštetih pogledih. Če je pri Červeku emanacijo, sevanje svetlobnih premen kot neobstoječih oblik, mogoče sprejeti v smislu Platonove eídolon, torej kot odsev nečesa v umu, hkrati pa kot metaforični ključ s številnimi asociativnimi podobnostmi, je veličino in večnostni zven Červekovih podob mogoče označiti kot čisti presežek. Ker zveni v podobah in pomenih. Slike Sandija Červeka v resnici zvenijo: s svetlobnimi premenami, kot kozmične avre. In od tod naprej več nismo v intermezzu.

Umetnik v projektu Intermezzo-Aleksander Červek trio scela in torej dosledno omogoča uvid v njegove univerzalne likovne postulate. Razpira nam jih kot pričevanje! Červekov ingeniozni kreativni potencial,  likovno skrajno domišljene realizacije gledalcu, poslušalcu Intermezza-Aleksander Červek tria, ponujajo univerzalno zavezujoče likovne recepcije, izvirne in presežne umetnine pa samo še odločneje prispevajo k razumevanju umetnikovega celotnega opusa in predstavljajo neprecenljiv prispevek ter neizmerno likovno bogastvo v slovenskem in v širšem, mednarodnem kulturnem okolju.

dr. Janez Balažic

SANDI ČERVEK se je rodil leta 1960 v Murski Soboti. Leta 1980 se je vpisal na ljubljansko Akademijo za likovno umetnost. Študij slikarstva je končal leta 1985 z diplomo pri prof. Gustavu Gnamušu. V drugi polovici osemdesetih let je začel slikati v tradiciji modernizma, ki se je obračal k abstrakciji. Od leta 1989 ustvarja slike, v katerih uporablja samo črno barvo in v katerih se še bolj posveti študijam optičnih učinkov in popolni redukciji barve, enobarvnim površibnam, kjer svetloba prikaže različne vzorce in globine likovnega dela na precizno ustvarjenih barvnih nanosih. Leta 1998 je prejel štipendijo Ministrstva za kulturo in Zavoda za odprto družbo in bival v New Yorku.

Umetnik deluje na področju slikarstva, risbe, grafike, ilustracije in oblikovanja. Med svojim dolgoletnim ustvarjanjem je sodeloval na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, tako doma kot v tujini. Njegovo delo je redno objavljeno s strokovnimi mnenji in je nadvse odmevno. Živi in ustvarja kot svobodni umetnik v Murski Soboti.