Csaba Nagy. Palinodic Creations. Slike in grafike

28. 9. 2011 – 19. 10. 2011

Na tokratni razstavi v Galeriji Murska Sobota predstavlja svoja likovna dela madžarski umetnik Csaba Nagy. Uveljavljeni slikar, grafik in kipar sodi med mlajšo generacijo likovnih umetnikov na Madžarskem. Je prejemnik številnih državnih nagrad, med drugim tudi leta 2000 prestižne Velike nagrade na grafičnem bienalu Miskolc v Budimpešti in leta 2008 priznanja Munkácsy Award za izjemne umetniške dosežke.   

Razstavo je umetnik Csaba Nagy poimenoval s pomenljivim naslovom Palinodikus Creations ali Palinodične kreacije, ki naj bi nekako v grobem zajel in hkrati pomensko zaznamoval njegov izjemno raznolik in večplasten umetniški opus. Izraz Palinodia v grščini pomeni poustvarjenje ali ponavljanje, Nagy razume kot nenehno spreminjajočo se umetniško refleksijo oziroma spreminjajoč se odnos do likovne vsebine. Četudi na ta način izpodriva ali celo zanika stare ideje z novimi, na “palinodičen” način dokazuje, da je kljub nasprotjem znotraj lastnega likovnega snovanja, potrjuje pravilnost svojih umetniških stališč in odločitev. Njegov umetniški odnos je povsem svoboden; kljub nenehnim preoblikovanjem in spreminjanjem lastnih predstav, vizij in stališč, ki so v nasprotju z že dognanimi, dosega svoj umetniški prav.

Z likovnega vidika Nagyjeva grafična dela zaznavamo predvsem kot ponotranjene interpretacije mistične in zapuščene, predvsem pa osamljene industrijske pokrajine. To so goli puščobni, že zdavnaj opusteli kraji ali ploskovni izrezi, katerih edino likovno jedro tvorijo povsem nenavadni konstrukti. Na neporaslih puščobnih planjavah poleg arhitekturnih objektov in mehanskih tvorb zasledimo še zasajene luknje, globeli in razcepe. Skupni imenovalec ni le osamljenost, ampak popolna odsotnost človeškega bitja.

Ravno nasprotno pa v Nagyevem slikarskem opusu zasledimo izreze povsem vedrih in živahnih  prikazov rastlinja in brstečih posnetkov narave; s stališča umetnika sta človekov svet in narava v popolnem nasprotju, narava dominira in ponazarja nase z močno barvno govorico, medtem ko se prizori osivelih industrijskih pokrajin, vsekakor posledica človeške roke, odmikajo in počasi izginjajo. Skozi neolepšan prikaz resničnosti zaznamo umetnikov metafizičen in nekoliko melanholičen odnos do sveta v vsem svojem breztežnem in brezčasnem stanju.

Tatjana Vuković

Gostujoča razstava je nastala na pobudo prijateljskega sodelovanja Galerije Murska Sobota z galerijo iz Szombathelya – Szombathely Képtár. V szombathelyski galeriji bodo tako od 29.9. do 20.10. 2011 na ogled dela prekmurskega slikarja Ignaca Medena.


Foto: T. Vuković

Csaba Nagy (Rojen leta 1960)

1984 – 1991 študij na Madžarski akademiji lepih umetnosti v Budimpešti
1988 – 1991 – magistrski študij
1988 – nagrada Béla Kondor
1989 – nagrada Salgótarján Spring Exhibition
1991 – štipendija Derkovits
1991 – nagrada Miskolc Biennial Exhibition
1992 – razstava v Picture Gallery, Szombathely
1992 – potujoča razstava po Finski
1994 – nagrada Szeksszárd Nacional Colour Print Graphic Exhibition
1995 – razstava v Francoskem inštitutu v Budimpešti
1996 – nagrada Miskolc Graphic Biennial Exhibition
1997 – razstava Ideograms v Körmendi Gallery, Budimpešta
1997 – razstava Unugduta Maguna v Illárium Gallery, Budimpešta
1998 – razstava Engudonumv Vigadó Gallery, Budimpešta
1998 – razstava Painted Wooden Surfaces, Gőttingen
1998 – nagrada Miskolc Graphic Biennial Exhibition
1999 – razstava v Óbuda Social Club Gallery, Budimpešta
2000 – Frankfurth, Workshop No. 99, Szombathely
2000 – Glavna nagrada Miskolc Graphic Biennial Exhibition
2000 – Barracks Exhibition, Szombathely
2001 – razstava Black and White v Műcsarnok Gallery, Budimpešta
2001 – razstava Metaphysical Space v Picture Gallery, Szombathely

Umetniška dela Csabe Nagya zasledimo v državni zbirki ter tujih privatnih in javnih zbirkah.