Dušan Šarotar – Duše , Cvetka Hojnik – Prepletanja

2. 10. 2014 – 12. 11. 2014

Cvetka Hojnik. Prepletanja

Hojnikova v svojih delih izpostavi geometrijske oblike, zlasti krog in kvadrat, ki v skladu z metafizičnim odnosom pionirjev geometrijske abstrakcije povzemata univerzalne lastnosti in zakonitosti sveta. Vendar kljub racionalnemu in analitičnem pristopu njena dela ne delujejo kot strogi geometrizem, saj ga omehča z reliefnostjo, zrnato teksturo platen, ne povsem ravnimi linijami geometrijskih likov in organsko prepletenimi vzorci. Tako je končni rezultat nekakšno organsko “utripanje”, ki veje iz njenih slik. (Irma Brodnjak)

Dušan Šarotar. Duše

Na simbolni ravni so Šarotarjeve Duše dragocene metafore tistega, kar ostane po tem, ko se sami osujemo in povrnemo v prah. Govorijo o času, ko izginejo časti moč, bogastvo in napuh. So tisto, kar ostane, ko povsem izginejo vse stvari, ki so se nam v določenih trenutkih našega življenja zdele neomajne, trdne, pomembne in večne. Govorijo nam o spregledanem, zaničevanem in preziranem. Govorijo nam torej o točno tem, o čemer govori že njihov naslov. Šaroterjeve Duše nam ne govorijo o smrti, pač pa o življenju, kot takšne jih lahko razumemo tudi kot metaforo svetopisemske prerokbe, ki govori o krotkih, ki bodo poselili zemljo. (Robert Inhof)


Cvetka Hojnik

Cvetka Hojnik se je rodila v Murski Soboti. Po končani gimnaziji v Murski Soboti je diplomirala na Naravoslovno-tehniški fakultueti Univerze v Ljubljani, Oddelek za tekstilstvo, študijski program Oblikovanje tekstilij in oblačil (mentor red.prof.Darko Slavec, akad.slik.graf.spec.). Študira tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (prof. Gorenec, prof. Vogelnik).

Dušan Šarotar

Dušan Šarotar (1968, Murska Sobota), pisatelj, scenarist in fotograf. Študiral je sociologijo kulture in filozofijo na Univerzi v Ljubljani, kjer tudi živi in ujstvarja. Pri Študenstki založbi in pri časopisu Air Beletrina je bil vrsto let urednik. Kritike in eseje je objavljal v osrednjih časopisih in strokovnih revijah. Njegova proza in pesmi so bile uvrščene v več domačih in tujih antologij sodobne slovenske literature, med drugim tudi v Antologijo slovenske pesmi v prozi. Zadnjih nekaj let poglobljeno razvija fotografski cikel, ki ga je poimenoval Duše. Fotografije smiselno vključuje in nadgrajuje s svojim  literarnim ustvarjanjem.