Janez Marenčič. Fotografije

7. 5. 2009 – 4. 6. 2009

Formalna premišljenost in pretehtanost Marenčičevih posnetkov nikoli nista bila rezultat srečnega naključja. Po fotoaparatu je namreč posegel šele, ko si je ustvaril dokončno podobo o fotografskem posnetku, njegovi vsebinski sporočilnosti, premišljenem kompozicijskem redu in kotu snemanja, usklajenih barvnih ali tonskih razmerjih. V prepričanju, da je moč fotografije v “reduciranju slikovnih elementov in v enostavnosti kompozicije” oziroma v “opuščanju”, “komponiranju zreduciranega”, se je vselej prizadeval za vzpostavitev vizualnega reda.

                                                                                                                                           dr. Damir Globočnik


Janez Marenčič

Janez Marenčič je bil rojen 1914 v Kranju. Pravnik. Zaposlen je bil kot komercialist. Janez Marenčič spada med osrednje osebnosti slovenske fotografije 20. stoletja. Fotografirati je začel v tridesetih letih. Leta 1935 je postal član Fotokluba Ljubljana. Leta 1939 je sodeloval na fotografski razstavi v kranjskem hotelu Stara pošta. Med NOB je bil fotoreporter propagandnega oddelka IX. korpusa na Primorskem. Leta 1949 je dal pobudo za ustanovitev fotokluba v Kranju. Razstavljal je na skupinskih domačih in tujih razstavah. V sedemdesetih letih se je prenehal udeleževati skupinskih razstav, pri katerih pa je še vedno sodeloval kot žirant in selektor. V poznejših letih se je posvetil barvni fotografiji.

Janez Marenčič je prvo samostojno in hkrati pregledno razstavo priredil leta 1971 v Kranju. To je bila prva razstava Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju. Fotografije z razstave, ki jih je podaril Kabinetu, predstavljajo začetek zbirke sodobne slovenske fotografije v Kranju. Samostojno je razstavljal tudi v Ljubljani (1976), Kopru (1983) in Kranju (1983). Moderna galerija v Ljubljani je njegova dela predstavila na retrospektivni razstavi 1993, z njenim posredovanjem je samostojno razstavljal tudi na Dunaju (Galerie Ulysses, 1994). Ob 80-letnici se je v Kranju predstavil na razstavi 1+16, na kateri se mu je pridružilo 16 domačih fotografov (1995). Kabinet slovenske fotografije mu je priredil samostojni razstavi barvne fotografije v letih 2000 in 2004. Leta 1970 je prejel gorenjsko Prešernovo nagrado. Ob 90-letnici ga je predsednik Republike Slovenije odlikoval z zlatim redom za zasluge, FZS mu je podelila nagrado Janez Puhar za življenjsko delo, KSF pa izdal monografijo Fotografije. Mestna občina Kranj ga je izvolila za častnega občana. Umrl je 2007.