Jože Horvat – Jaki. Jubilejna razstava ob slikarjevi 70-letnici

5. 11. 1999 – 28. 11. 1999

Sprehajati se po Jakijevem slikarskem in grafičnem opusu pomeni bloditi po labirintu človekove podzavesti. Njegova ogromna in nenavadna produktivnost je osupljiva. Razložiti si tisoče barvnih slik in grafik, pa tudi skulptur in stenskih slik, v katere sta ujeta prekletstvo in veličastnost vzponov in padcev človeškega duha, ne terja od nas ni manjših naporov kot tavanje po Dantejevem peklu. To je breme in užitek hkrati, ki vleče nase vedno z enako močjo.
Jaki nas ne vodi le k zvezdam, pelje nas tudi v prvobitni kaos, v katerega skuša vnesti red in harmonijo. V sebi in svojih slikah združuje pekel in nebo, davno preteklost in negotovo prihodnost, ploditev, rojstvo in smrt in z njima združeni radost in bolečino, trpljenje in strah. Toda, to je samo odraz univerzalnega valovanja in energije, pretvorjene v oblike, kot jih sprejema ogledalo njegove zavesti.
Tone Svetina

Jože Horvat – Jaki

Jože Horvat – Jaki, rojen 4. marca 1930 v Murski Soboti, velja za najuspešnejšega predstavnika slovenskih samorastnikov. Slikati je začel že v gimnaziji, prvič pa je svoja dela razstavil leta 1955 v Varaždinu, potem ko se je dve leti prej kot samouk povsem posvetil likovni umetnosti. Na razstavi leta 1958 na Reki ga je hrvaški književnik Slavko Mihalić poimenoval kot Jakija, kar je postal njegov psevdonim.
V začetku šestdesetih let se je na povabilo nemškega grafika Hapa Griesshaberja izpopolnjeval v Karlsruheju, kjer je pridobil nekaj obrtnih slikarskih veščin. Študijsko je potoval tudi v Francijo, Avstrijo, Italijo, Švico, Belgijo in Združene države Amerike.
Leta 1962 in 1970 je prejel odkupno nagrado na II. in VI. razstavi jugoslovanske grafike v Zagrebu. Leta 1977 je prejel zlato plaketo Diane na razstavi Lov in umetnost na Slovenskem v Ljubljani, leto kasneje pa zlato plaketo Kurirji Slovenije na razstavi Slovenski kurirji v Ljubljani. Leta 1979 je prejel veliko zlato plaketo na Taboru jugoslovanskih samorastnikov v Trebnjem. Leta 1979 je bil odlikovan z Redom dela s srebrnim vencem.
Leta 1978 je Jože Horvat – Jaki v Levcu izdelal 77 metrov dolgo in 5,8 metra visoko fresko – največji sgraffito v Evropi. V svoji likovni karieri se je uveljavil tudi kot oblikovalec tekstila, tapet, ročno izdelanega papirja, keramičnih ploščic, stekla, kovin in zlata. Vse od leta 1957 živi in ustvarja v Nazarjah, njegova dela pa se nahajajo v številnih zasebnih in javnih zbirkah doma in po svetu.
Umrl je leta 2009.