Mednarodna likovna razstava Pannonia 95

6. 2. 1996 – 6. 3. 1996

Ni veliko umetniških prireditev v Srednji Evropi, ki se lahko ponašajo s četrtstoletno preteklostjo. Mednarodni likovni trienale Panonija – ki je uspešno preživel zgodovinske valove regije – neomajno obstaja. Na podlagi izkušenj 25-ih let – kljub uspehom – se je v glavi nekdanjih ustanoviteljev in organizatorjev dozorela misel o spremembi.
Posledice teh sprememb odseva 13. revija. Ob spoštovanju osnovnih ciljev se vrača k izhodiščni misli: z razširitvijo geografskih okvirov bi rada služila k duhovnosti panonske misli, panonske pokrajine, panonskih ljudi in panonskega duha na visokem nivoju, spodbujajoč predstavitev in srečanje širšega kroga umetnikov. Leta 1995 so spet lahko v naši sredi – ob avtorjih ostalih regij – umetniki »panonske regije« Hrvaške. Prav tako pomeni obogatitev, da so se razen dveh izjem pridružili nam tudi županije »zgodovinske Panonije«, županije madžarskega »Prekodonavja«. Spodbujali smo tudi vrnitev avtorjev z avstrijskega Štajerskega, toda zaenkrat se niso odzvali našemu vabilu.
Blizu dvajset avtorjev, ki sodeluje na razstavi, se je skladno izreklo za tovrstno duhovnost, za spoštovanje drug drugega. Hkrati njihova dela, ki so nastala z različnimi tehnikami, izražajo samostojne osebnosti in enotnost ustvarjalne umetnosti. Danes več ni potrebno rušiti sten, nasprotovati prepovedim, posredovati domnevno nevarne informacije. Prepričani smo, da se lahko misel in vest o človeški ustvarjalnosti in naši soodvisnosti ter množica del svobodno širi v naši regiji.
Nándor Salamon

Sodelujoči avtorji: Gábriel József, Györgydeák György, Lévai Ádám, Nagy Benedek, Stekovics Gáspár, Pál Zoltán, Szalkay Károly, Vladimir Gašparić, Josip Grgevčić, Stjepan Jerković, Mihael Štebih, Jože Denko, Endre Göntér, Suzanne Király-Moss, Vlado Potočnik, Mirko Rajnar, Heinz Kummer, Manfred Leirer, Wolfgang Waach