Mednarodna likovna razstava Panonia 98

4. 6. 1999 – 21. 6. 1999

Muzej Međimurja Čakovec je to leto prvikrat organizator mednarodne likovne razstave PANONIA 98, manifestacije, na kateri se predstavljajo umetniki iz Avstrije – Burgenland, Madžarske – Žapanije Zala, vas, Gyoer, iz severovzhodnega dela Slovenije in od leta 1995 iz severozahodnega dela Hrvaške – Međimurja.
Mednarodna likovna razstava PANONIA je prvič  leta 1967 še pod imenom PANONSKA POKRAJINA – PANONSKI ČLOVEK zbrala in predstavila v razstavnem paviljonu Franca Novaka v Murski Soboti dela umetnikov iz Avstrije, Madžarske, Slovenije in Hrvaške.
Do leta 1971 je bil organizacijski odbor s sedežem v Murski Soboti edini organizator razstave. Leta 1973 organizacijo prevzema muzej Szavaria v Szombatheyu (Madžarska), leta 1975 pa Pokrajinska galerija v Eisenstadtu.
Istega leta je mednarodni organizacijski odbor PANONIE odločil, da ob prikazu umetniške ustvarjalnosti, kiparstva in slikarstva, vključi tudi grafiko, tapiserijo, umetniško fotografijo in umetniško obrt.
Zadnje spremembe v organizaciji razstave so se zgodile leta 1985. Od takrat razstava ni več bienalna, ampak se organizira vsako tretje leto.
Osnovna misel organiziranja te mednarodne likovne prireditve je bila opozoriti na lepoto in življenjske impulze sosednjih krajev, ki imajo oznako panonski svet, in predstaviti javnosti likovna dela umetnikov, ki so obenem tudi kroniki teh krajev in ljudi.
Dosedanje likovne razstave so prezentirale ustvarjalnost avtorjev različnih stilskih opredelitev in pristopov, ki izvirajo iz omenjenih pokrajin panonskega prostora ali pa so na njega vezani s svojim delom.
Na tej 14. Po vrsti mednarodni razstavi PANONIA 98 je predstavljenih 11 umetnikov z deli, ki so nastala v zadnjih dveh letih.

Ljubica Ramušćak


Sodelujoči umetniki:

Igor Banfi, Maria Baumgartner, Kristina Horvat Blažinović, Irena Brunec, Tibor Budahazi, Andrej Hirci, Ljubomir Levačić, Ferenc Masszi, Gotthard Muhr, Erich Novoszel, Imre Tolnay