Razstava del iz fonda stalne zbirke Galerije Murska Sobota – II.del, SKULPTURA

6. 9. 2006 – 26. 9. 2006

Stalna zbirka Galerije Murska Sobota v svojem fundusu, poleg slikarskega, grafičnega, risarskega in fotografskega dela obsega tudi obsežen in pomemben del stalne zbirke, ki ga sestavlja mala plastika.

 
V zbirki pa najdemo tudi nekaj večjih skulptur, ki so bile odkupljene direktno od avtorja ali pa podarjene Galeriji Murska Sobota. Prav tako pa so bienali in trienali, kot mednarodne likovne manifestacije, posegli preko takšnih ali drugačnih regionalnih meja.
 

Plastika malih dimenzij je plastika, ki je vedno sodila v človeško intimno sfero in je bila postavljena v človeško osebno bivališče, se pravi v prostor, kjer človek preživi večino svojega neuradnega življenja. Tudi stari idoli, ki so bili narejeni v majhnih dimenzijah, nosijo v sebi neko domačnost, v nasprotju z veliki idoli in totemi različnih plamen, ki že s samo svojo velikostjo zahtevajo takšno ali drugačno podrejanje in žrtvovanje. V primerjavi z veliko plastiko, pred katero se človek počuti povsem nepomembnega in nemočnega, je mala plastika tista, ki je prilagojena našemu telesnemu obsegu in neposredni telesni izkušnji.

                                                                                                                  Robert Inhof