Razstava izdelkov iz likovnih delavnic Galerije Murska Sobota ter OŠ I in OŠ II Murska Sobota

18. 5. 2010 – 2. 6. 2010

Razstava, ki smo jo pripravili ob Mednarodnem dnevu muzejev, je plod dolgoletnega sodelovanja med likovnim pedagogom Matjažem Gederjem in Galerijo Murska Sobota. Galerija Murska Sobota se zaveda pomena likovnih delavnic, zato smo bili veseli, da se je Matjaž Geder s svojim širokim znanjem in izkušnjami, z ustvarjalnim pristopom, ki ne vkaluplja oz. duši otroške ustvarjalnosti, prijazno odzval našemu povabilu k sodelovanju. Prav tako se zahvaljujemo tudi ravnateljicama OŠ I in OŠ II Murska Sobota, da sta ga ob njegovem delu podprli. V prihodnje si želimo še več tovrstnega sodelovanja tudi z preostalimi likovnimi pedagogi.

Likovne delavnice so pomembna oblika ustvarjanja in druženja skozi umetnost, v njih se udeleženci seznanjajo z deli domačih in tujih likovnih umetnikov in s tem iz prve roke spoznavajo osnovne likovne tehnike in materiale ter raznoliko likovno motiviko. Likovne delavnice v Galeriji Murska Sobota so torej zmeraj osnovane na aktualni razstavi, zato se pričnejo z ogledom le te, šele nato pa sledi ustvarjalni del.

Zgodnja izkušnja z umetnostjo je izrednega pomena. Če je le ta prijetna, je  večja verjetnost, da bo posameznik tudi v prihodnosti razvil pozitiven odnos do umetnosti, ne samo likovne, temveč tudi do ostalih umetniških zvrsti (do glasbe, gledališča, plesa, literature itd.). Če v seznanjanju z umetnostjo posamezniki tudi sami aktivno sodelujejo, kot to počnejo udeleženci likovnih delavnic, je ta odnos še pristnejši in predstavlja odlično popotnico za nadaljnjo širitev kulturnih obzorij.

                                                                                                                                                          Irma Brodnjak