Robert Černelč. Slike

12. 7. 2002 – 4. 8. 2002

Černelč konstruira svoje likovno polje kot agresivno jedro, ki stvari k sebi privlači, a jih ravno tako od sebe odriva. Tako na slikah nastajajo konfliktni segmenti komplementarnih barv, ki pripomorejo k temu, da slika kot celota izgleda izjemno napeto in nervozno. Slikar ne zapolnjuje toliko svojih slik s podobami kot s samimi barvnimi odtenki. Z njimi ne skopari in za vsako sliko uporabi zelo raznoliko paleto barv. Funkcija tega početja je ista, kot je funkcija debelih barvnih nanosov. Predstavlja mu apotropejsko gesto, s katero hoče uničiti belino podlage in uničiti tudi spomin na njo. Minljivo naj bi postalo vsaj trajno, če že ne neminljivo in kot tako, z debelimi zaplatami barv, fiksirano in konzervirano, da bi ne spolzelo v svojo anonimno ničnost.

                                                                                                  Robert Inhof


Robert Černelč

Robert Černelč je bil rojen  7. 1. 1970 v Murski Soboti. Leta 1995 se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študij iz slikarstva zaključil leta 1999 pri prof. Emeriku Bernardu, iz videa pa pri prof. Sreči Draganu. Leta 2000 je vpisal na isti Akademiji magistrski študij slikarstva pri prof. Hermanu Gvardjančiču in ga leta 2002 uspešno zaključil.
Leta 2001 se je vpisal na magistrski študij filmske režije na AGRFT v Ljubljani. Študij je leta 2004 zaključil pri doc. Miranu Zupaniču s kratkim igranim filmom »Črvi«.
V letih 1996 – 2001 je v domačem kraju Filovci organiziral likovne in filmske  kolonije. Sam pa se je udeležil več likovnih kolonij in skupinskih razstav v Sloveniji in Evropi. V različnih filmih je sodeloval kot pomočnik režiserja in scenograf.

Živi in dela v Ljubljani.