Šala, satira, ironija in globlji pomen. Evropski trienale male plastike 2007

10. 10. 2007 – 10. 2. 2008

V vrsti malih skulptur najdemo primere z enako mero igrivega kot tudi zlobnega humorja, pa tudi primere, polne političnih in družbeno kritičnih namigovanj; v oblikah tradicionalnih plastik, od spomenika do skulpture fontane, odkrijemo ironične spore s filozofijo, zgodovino književnosti in umetnostno zgodovino. Mala plastika komentira tudi do še pred nekaj desetletji avantgardistično minimalistično in konceptualistično umetnost, ki pa se je medtem že postarala in se izgarala na starih izmih, ki so postali nedotakljivi, in na nekoč vzornih individualnih delih. Umetniki pa uporabljajo tudi skrunilne vzore, kot so na primer neosurrealistične inštalacije, ki z otroškimi igračami, porcelanasto okrasno drobnarijo, modeli hiš in živali zganjajo svojo mnogopomensko in včasih tudi srhljivo igro. Pustimo se presenetiti z vsakodnevnimi predmeti, iztrganimi iz konteksta, katerih uporabne vrednosti umetniki postavljajo pod vprašaj, s kombinacijami v novih konstelacijah ali, čisto enostavno, s pomanjševanjem tako realne kot tudi irealne resničnosti.

                                                                    dr. Thomas Deecke

Umetniški vodja

dr. Thomas Deecke

Kuratorji za posamezne države

dr. Tatjana Antošina (Moskva), Katia Baudin-Reneau (Strassbourg), prof. Bruno Corá (Firence), prof. dr. Thomas Deecke (Berlin), dr. Andreas Hapkemeyer (Bolzano), dr. Ulrich Loock/Ricardo Nicolau (Porto), Franc Obal (Murska Sobota), David Thorp (London), dr. Margit Zuckriegl (Salzburg)

Sodelujoči avtorji

Saădane Afif (Nemčija), Tatjana Antošina (Rusija), Mirko Bratuša (Slovenija), Doug Fishbone (Velika Britanija), Lutz Fritsch (Nemčija), Dieter Froelich (Nemčija), Neil Hamon (Velika Britanija), Dirk Dietrich Henning (Nemčija), James Ireland (Velika Britanija), Juneau Projects: Philip Duckworth in Ben Sadler (Velika Britanija), Ian Kiaer (Velika Britanija), Hubert Kostner (Italija), Marko A. Kovačič Slovenija), Volker März (Nemčija), Eva Marisaldi (Italija), Isa Melsheimer (Nemčija), Mathieu Mercier (Francija), Jonathan Monk (Nemčija), Peter Niemann (Nemčija), Boštjan Novak (Slovenija), Rodrigo Oliveira (Portugalska), Renato Ranaldi (Italija), Giovanni Rizzoli (Italija), Franck Scurti (Francija), Julie Six (Francija), Andreas Slominski (Nemčija), Rostan Tavasiev (Rusija), Christian Tinkhauser-Thurner (Avstrija), Baltazar Torres (Portugalska), Gerold Tusch (Avstrija), Veronika Veit (Nemčija)