Spominska razstava del Ladislava Danča

16. 7. 2009 – 20. 8. 2009

Galerija Murska Sobota memorialno razstavo v spomin Ladislavu Danču (1932-1979) pripravlja ob 30-letnici slikarjeve smrti. Ladislav Danč spada v 2. generacijo akademsko šolanih likovnih umetnikov iz Prekmurja. Leta 1970 je skupaj s Štefanom Haukom, Francem Mesaričem in Lojzetom Logarjem ustanovil skupino DHLM, ki je v prekmurski prostor prinesla tokove moderne likovne umetnosti. V svoj opus je kljub svoji prezgodnji smrti uspel zajeti dela, nastala v klasični realistični maniri, ekspresionistična dela, segel pa je tudi po abstrakciji. Predvsem pa je bil Ladislav Danč odličen risar, njegove ilustracije so bile stalnica pomurskega tednika Vestnik ter številnih stripov in krajših zgodb.

Razstava  prikazuje le del njegovega ustvarjanja, ob slikarskih in grafičnih delih bo moč videti tudi nekaj dokumentarnega gradiva (fotografije, skicirke, grafične matrice,…), ki bo dodatno osvetlilo njegova plodna ustvarjalna leta.

                                                                                                               Irma Brodnjak

 


Ladislav Danč

Ladislav Danč se je rodil leta 1932 v Prosenjakovcih na Goričkem. Po osnovni šoli in gimnaziji je odšel na državno učiteljišče v Maribor, kjer je njegov učitelj risanja, akademski slikar Maks Kavčič, hitro odkril njegov talent. Po učiteljišču se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, ki jo je uspešno zaključil leta 1959. Po končani akademiji se je za nekaj časa zaposlil na RTV Slovenija, nato pa ustvarjal kot svobodni umetnik. Leta 1967 se je vrnil v Prekmurje in se kmalu pridružil skupini DHLM (Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar, Franc Mesarič). Skupina DHLM je  izrednega pomena, saj ji je v prekmurskem prostoru uspelo uveljaviti tokove moderne likovne umetnosti (pop arta, fotorealizem, nova krajina itd.).

V opusu Ladislava Danča najdemo dela, nastala v klasični realistični maniri, ekspresionistična dela, segel pa je tudi po abstrakciji. Izpopolnil se je v številnih likovnih tehnikah, poleg slikarstva še v grafiki in risbi. Njegove ilustracije so bile stalnica pomurskega tednika Vestnik ter številnih stripov in krajših zgodb.

Umrl je leta 1979.