Zoran Bogdanović. Skulpture in risbe

9. 9. 1990 – 2. 12. 1990

Risba predstavlja v Bogdanovićevem procesu ustvarjanja pomembno izrazno sredstvo. Smatramo jo lahko kot zapis prisotnosti in jasnosti takojšnjega, hipnega, trenutnega, sprotnega ali pa kot sled nekega pogleda, vizije, mišljenja, imaginacijo likovne zamisli za končno realizacijo plastičnega izraza.
Bogdanovićeve skulpture-objekti, objekti in instalacije odkrivajo avtorjevo izredno stalistično fleksibilnost kreativne fantazije, ki se odraža v nenavadnosti oblik, v izbiri ekscentričnih cenenih materialov in v moči formalne sugestije procesa oblikovanja malega kiparskega formata.
Insistiranje na abosutnem imperativu individualnosti zagotavlja Zoranu Bogdanoviću nadaljnje avtoritativno plastično izražanje.

Franc Obal


Zoran Bogdanović

Zoran Bogdanović je rojen 8. marca leta 1957 v Kozluku (BiH). Leta 1977 je končal Šolo uporabnih umetnosti v Sarajevu, Akademijo za likovno umetnost v Sarajevu pa leta 1981, kjer je študij končal s specialko pri profesorju Aliji Kučukaliću. Od leta 1981 je zaposlen na šoli uporabnih umetnosti v Sarajevu.