»Goreče sporočilo: svobodni!«, nova razstava v galerijski izložbi

 

       

»Goreče sporočilo: svobodni!«

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota v sodelovanju z Galerijo Murska Sobota predstavlja izbor likovnih izdelkov učencev pomurskih osnovnih šol iz zdravstveno-vzgojne aktivnosti na temo spodbujanja nekajenja med mladimi, »Goreče sporočilo: svobodni!«.

Nasprotje svobode je zasvojenost, ki ima nešteto obrazov. Poznamo zasvojenost z nikotinom, alkoholom, internetom, družbenimi omrežji, računalniškimi igricami, nakupovanjem…Biti svobodna/svoboden pomeni, da počnemo reči, ki nas veselijo, izpolnjujejo z zadovoljstvom in občutkom sreče. Z zdravimi, vsakodnevnimi izbirami gradimo temelje za zdravo življenje in svoje dobro počutje.

Nesprejemanje tveganega obnašanja: kajenja, uživanja alkohola je pogumno dejanje. Odrasli cenimo ta pogum in ga spodbujamo. Kako doseči, da bo mladostnik del večine, ki ne kadi, eden izmed tistih, ki imajo moč, da se osredotočajo na pozitivno v življenju: druženje, umetnost, šport, glasbo, znanje?

Krepitev moči mladostnikov, da se odločajo prav,  je del vseh  učinkovitih preventivnih programov. Informiranost,  znanje, pogovor in motivacija so  spremljevalci  na  poti  sprejemanja dobrih odločitev.  Da so tudi ustvarjalnost in izražanje skozi umetnost še kako pomembni pri odraščanju, priča vsak izdelek posebej.

Likovni izdelki bodo v izložbi Galerije Murska Sobota na ogled od 31. maja do 30. junija 2023.

Vabljeni k ogledu razstave!